Un economist clujean a creat o platformă de educație financiară pentru cupluri

Un economist clujean a creat o platformă de educație financiară pentru cupluri

Expertul în finanțe Eusebiu Burcaș a conceput primul curs online de educație financiară pentru cupluri din România. Acesta este bazat pe un studiu despre temerile românilor când vine vorba de bani în familie.

Concluziile studiului au scos la iveală nevoia esențială de educație financiară în familii de care au nevoie românii. La studiu au participat 1.000 de persoane din toată țara. 61% sunt căsătorite, iar 25,7%, necăsătorite. Burcaș este expert financiar cu 11 de ani de experiență în finanțe personale și a realizat studiul inspirat de cercetările similare realizare în SUA, Australia și Noua Zeelandă.

„Finanțele în cuplu sunt mult mai complexe decât cele individuale. Fiecare dintre noi avem niște tipare financiare „moștenite” din familie pe care nu le conștientizăm. Abia atunci când ne așezăm la masă cu partenerul, acestea încep să iasă la iveală și de multe ori duc la conflicte.

E bine să învățăm să ne cunoaștem partenerul și pentru a învăța cum să ne atingem împreună obiectivele financiare. Un lucru îngrijorător este faptul că în multe familii partenerii se folosesc de bani pentru a-i influența pe copii și pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel, copiii își creează tipare financiare nesănătoase cu privire la bani”, spune Eusebiu Burcaș.

Marile temeri despre banii în familie sunt frica de a nu avea un venit sigur (30,3% dintre respondenți), de a nu îți putea întreține copiii (17,5%) și de a nu avea bani la pensie (15,5%). Subiectele despre care românii ar dori să afle mai multe sunt investițiile (35,7%) educația financiară a copiilor (18,8%), achizițiile mari - case, mașini, terenuri (10,7%), economiile (10,7%).  

36,6% dintre respondenți au spus că au un comportament asemănător cu cel al partenerului când vine vorba despre a cheltui sau a câștiga bani, iar 35,4% dintre participanții la studiu au comportamente parțial diferite de cele ale partenerilor lor.

Concluziile studiului se vor reflecta în platforma online ce va prezenta informații despre prioritizarea nevoilor în cadrul cuplului. Conform unei cercetări a Asociației pentru Promovarea Asigurărilor, România se află pe ultimul loc în Europa în privința educației financiare a cetățenilor.

Comenteaza