Un gigant din industria cinematografică prezent cu săli și la Cluj nu își mai vinde afacerile din Europa de Est și „Țara Sfântă”

Un gigant din industria cinematografică prezent cu săli și la Cluj nu își mai vinde afacerile din Europa de Est și „Țara Sfântă”
| Foto: brasov.net

Proprietarii Cinema City, jucătorul nr. 1 din România, prezenți cu săli inclusiv în Cluj-Napoca și Florești, au anuțat că renunță la vânzarea operațiunilor din Europa de Este și Israel.

Cineworld Group din Marea Britanie, deținătorul Cinema City prezent la Cluj-Napoca și în alte orașe din România, a renunțat la vânzarea operațiunilor din Europa de Est și Israel. Grupul a motivat cu faptul că ofertele pe care le-a primit nu s-au ridicat la valoarea cerută de creditorii săi, potrivit wall-street.ro.

La începutul acestei luni, Cineworld a renunţat de asemenea la vânzarea afacerilor din Marea Britanie, SUA şi Irlanda deoarece nu a reuşit să găsească un cumpărător. Ulterior, compania a dezvăluit un plan de reorganizare destinat să reducă datoriile cu aproximativ 4,53 miliarde de dolari.

Grupul prezent în Cluj-Napoca și Florești 

Pe plan local, Cinema City, parte a grupului britanic Cineworld este prezent în Cluj-Napoca în Iulius Mall și în centrul comercial VIVO (fostul Polus) de la intrarea în comuna Florești.

Cinema City este cel mai mare operator de cinematografe din România şi face parte din Cineworld Group, al doilea mare lanţ de cinematografe pe plan mondial. Cinema City România operează 27 de multiplex-uri, cu un total de 247 de săli, în 20 oraşe din ţară: Bucureşti, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca (inclusiv comuna Florești), Constanţa, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Cineworld este al doilea cel mai mare operator de cinematografe pe plan mondial după AMC Entertainment. Aceștia au hotărât în septembrie anul trecut să îşi plaseze cea mai mare parte a afacerilor sale sub sub protecţia Legii falimentului din SUA. Totuși operațunile pe care le deține compania în România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Israel (divizia „Rest of The World”) nu sunt protejate de US Chapter 11 iar în anul 2021 au reprezentat 13% din veniturile grupului.

Sălile de cinema de pe tot mapamondul au fost închise la debutul Covid-19, iar pandemie a afectat serios producţia cinematografică. Cineworld nu a revenit încă la nivelul anterior pandemiei. În 2019, segmentul Rest of the World din cadrul Cineworld, adică tocmai operaţiunile care sunt avute în vedere pentru o vânzare, a înregistrat un profit operaţional de 124 milioane de dolari. Anul trecut, aceleaşi operaţiuni au generat pierderi de 23 de milioane de dolari, după un rezultat negativ de 172 milioane de dolari în 2020, mai arată sursa citată.

Comenteaza