Un hotel, un restaurant şi un club din Cluj, printre cele mai bune din ţară

 Un hotel, un restaurant şi un club din Cluj, printre cele mai bune din ţară
Trei afaceri clujene s-au întors cu premii de la Gala premiilor de excelenţă din cadrul Hotel Tourism & Leisure Investment Conference, unul dintre cele mai importante evenimente din industria ospitalităţii din România.

Au venit cu diplome de la Bucureşti Golden Tulip Ana Dome Cluj, despre care reprezentanţii lanţului spun că e unul dintre cele mai bune business-uri din ţară, restaurantul Baracca, ai cărui proprietari se pregătesc de extinderea afacerilor în domeniu, şi un club deocamdată închis: Obsession. Nicio unitate din domeniu din Cluj nu a obținut locul 1 la categoria sa.

Ana Dome a obţinut locul doi la categoria Cel mai popular hotel al anului (Hoteluri economice si de clasa medie). "Hotelul de la Cluj este unul dintre cele mai apreciate din ţară, din categoria lui. Unitatea merge bine şi din punct de vedere economic, e un exemplu între proprietăţile operate sub brandul Golden Tulip în România", a spus Paul Mărăşoiu, CEO Peacock Hotels, compania de consultanţă responsabilă de extinderea Golden Tulip-Louvre în România. Cu toate acestea, Ana Tower din Sibiu este cel care a primit distincţia „Hotel of the Year" în 2012 pentru întreaga zonă central-sud-est europeană a lanţului hotelier Golden Tulip - Louvre Hotels.

La categoria unde Golden Tulip de Cluj a luat locul 2, celelalte unităţi premiate sunt din Sibiu: Ramada, pe primul loc, şi Continental Forum, pe locul 3. O prezenţă clujeană se regăseşte şi la categoria restaurantul anului (restaurante selecte, de lux), unde Baracca s-a situat pe poziţia a treia. Celelalte două restaurante premiante operează în capitală: Epoque Bistro (locul 1) şi Cucina JW Marriott Grand Hotel Bucureşti. Restaurantul clujean din centrul istoric al oraşului premiat la Bucureşti are ca principală țintă de piaţă segmentul business de clienţi.

"Restaurantul creşte în fiecare an, câte puţin, din punctul de vedere al cifrei de afaceri. Oraşul Cluj-Napoca dezvoltă multe proiecte importante în care sunt implicaţi oameni de afaceri străini şi acest lucru face ca afacerea să meargă într-o direcţie bună. În proporţie de 80%, clienţii noştri sunt cetăţeni străini, oameni care prin natura meseriei lor călătoresc foarte mult şi care au o educaţie gastronomică. Criza economică se face simţită şi în acest domeniu în valoarea consumaţiei care este indiscutabil mai mică. Numărul clienţilor este în creştere, dar aceştia aleg să aloce un buget mai redus restaurantelor", explică managerul Baracca, Maria Dunca.

Proprietarii restaurantului pregătesc extinderea cu o nouă afacere în domeniu. "Gândim deschiderea unui alt restaurant în Cluj-Napoca. Proiectul vizează alt concept, total diferit de identitatea Baracca. Va fi foarte greu să deschidem pe viitor Baracca II. Restaurantele gastronomice sunt aproape imposibil de multiplicat şi implică eforturi mari pentru adaptarea acestor afaceri la piaţa din România", a completat Dunca.

La categoria Clubul anului, Obsession a fost desemnat câştigător al locului 3, ajungând pe lista finală alături de două cluburi bucureştene: Fratelli şi Tribute. Clubul Obsession, care funcţiona în cadrul complexului Sigma din Zorilor, este însă deocamdată închis, cu perspectiva de a redeveni funcţional, potrivit reprezentanţilor administratorului.

Printre finaliştii galei la diverse categorii au mai ajuns şi alte nume din Cluj: Black Tulip din Dej, pensiunea Dariana din Mărgău, restaurantul Via, clubul Midi, dar şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania la categoria Cel mai bun eveniment al anului. La Cea mai bună agenţie de turism apare între finalişti şi compania clujeană Eximtur. Clujul i-a mai avut în competiţia finală pe Valeriu Bologa, general manager al Black Tulip Dej la categoria Cel mai tânăr lider în turism sau ospitalitate şi pe Bogdan Stanciu (cu portalul Cluj.Travel) pentru titlul de Cel mai bun jurnalist/ blogger de turism al anului.

Locaţia anului pentru conferinţe şi întâlniri de afaceri, Barul anului sau Spaul anului se numără printre categoriile unde Clujul nu a ajuns în finală. Evenimentul Hotel Tourism & Leisure Investment Conference, aflat la cea de-a șasea editie, a avut loc în 21-22 mai în cadrul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Evenimentul a inclus conferinţe şi seminarii pe teme vizând industria hotelieră şi a ospitalităţii, dar şi Gala premiilor de excelenţă, cu o comisie de jurizare formată din experţi reprezentând principalele segmente ale industriei hoteliere şi a ospitalităţii.


Procesul de jurizare pentru Gala premiilor de excelenţă
ETAPA 1: 25 martie - 17 aprilie
Investitori, hoteluri, restaurante, clienţi şi furnizori au transmis nominalizările de proiecte, online.
ETAPA 2: 18 aprilie - 19 aprilie
Lista scurtă a proiectelor selectate a fost definitivată de juriu.
ETAPA 3: 23 aprilie - 13 mai
Vot online.
ETAPA 4: 13 mai - 16 mai
Selecţia finală a proiectelor, realizată de comisia de jurizare pe fiecare secţiune. Membrii juriului au selectat trei finalişti pentru fiecare categorie

Comenteaza