Un oraș din Alianța Vestului le dă "repatriaților" terenuri de casă sub prețul pieței

Un oraș din Alianța Vestului le dă "repatriaților" terenuri de casă sub prețul pieței
Fondatorii inițiali ai Alianței Vestului: Bolojan, Boc, Robu și Falcă | Foto: Inquam Photos

Un municipiu din alianța Cluj-Napoca - Oradea - Arad - Timișoara va edifica un cartier cu facilități pentru cei care se repatriază din străinătate. Aceștia vor primi teren de locuință sub prețul pieței în oraș, în cadrul unui proiect-pilot.

Cartierul Diasporei din Oradea

Primarul Ilie Bolojan speră că va încuraja repatrierea a cât mai multor români, prin Cartierul Diasporei, conform Ebihoreanul. Este vorba despre darea în concesiune a unei suprafeţe de 7.000 mp, sub preţul pieţei, parcelată aşa încât să poată fi construite între 10 și 12 case de către persoane care se vor restabili la Oradea. Programul-pilot va continua doar dacă va da rezultate.

"În zona de deal, pe strada Izvorului, avem un fel de "oază", acum abandonată. Lucrăm la o parcelare ca să avem locuri de casă şi la un regulament pentru scoaterea la concesiune a acestora, la preţuri sub cele ale pieţei, doar pentru românii care demonstrează că au locuit şi au lucrat în străinătate.

Vor avea un termen pentru a construi casele, iar primăria se angajează să asigure utilităţile. Dacă acest proiect va avea succes, ne vom gândi la un cartier de câteva hectare în viitor", a spus Bolojan. Proiectul va fi supus dezbaterii şi adoptării de către consiliul local în septembrie şi face parte din pachetul mai larg de politici publice locale care pot încuraja repatrierea.

Bolojan mizează pe românii cu bani de investiții

"Întreaga Românie trebuie să aibă politici naţionale pentru a încuraja repatrierea unora dintre cei plecaţi şi pentru refacerea legăturilor lor cu locurile de origine. Oradea poate fi unul dintre locurile din România în care românii plecaţi să se întoarcă şi să investească", a spus Bolojan.

La întâlnirea organizată de Ziua Diasporei de Agenţia pentru Dezvoltare Locală cu bihoreni plecaţi în străinătate au participat companii din Parcul Industrial (Celestica, Plexus, Smartware) ce au nevoie de angajați bine pregătiți - pe care să îi plătească bine - dar şi 30 de orădeni care se gândesc la varianta repatrierii.

Participanţii au fost invitaţi să viziteze parcul industrial din Şoseaua Borşului, pentru a vedea ce oportunităţi de angajare şi de investiţii ar avea dacă se vor repatria la Oradea. Pe de altă parte, anunțul primarului din Oradea a stârnit și mânia unor localnici care ar vrea să beneficieze de aceleași avantaje precum cei care au preferat să plece în străinătate.

Falcă a dat AVE pe salariul de europarlamentar

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, în 2018, Alianţa Vestului (AVE), un parteneriat sub forma unei asociații de dezvoltare intercomunitară, prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. 

Reprezentanții municipiului Cluj-Napoca în adunarea generală a asociaților sunt edilul Emil Boc (membru), directorul Direcţiei generale comunicare, dezvoltare locală şi management proiecte al primăriei clujene, Ovidiu Cîmpean (membru) și viceprimarul Dan Tarcea (membru supleant).

Inițiatorii AVE au fost primarii Nicolae Robu (Timișoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) și Gheorghe Falcă (Arad). Ultimul însă a preferat mandatul de europarlamentar, fiind înlocuit în AVE de viceprimarul Călin Bibarț.

Boc subvenționează săracii. Cartierul tinerilor, eșecuri în serie

O tentativă de eludare a pieței imobiliare reale încearcă să o promoveze și Primăria Cluj-Napoca, însă pe segmentul de jos al populației, prin achiziția de pe piața liberă a unor imobile cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice. Bugetul estimat pentru acest an este de 2,1 milioane de euro.

La acest demers "poate participa orice persoană fizică sau juridică care doreşte să înstrăineze o clădire, care satisface cerinţele cuprinse în documentaţia pentru achiziţie imobil şi care deţine un titlu de proprietate valabil asupra acesteia".

Propunerea financiară va cuprinde prețul final de tranzacționare, mai puțin taxele notariale. Ajudecarea se va face la prețul cel mai scăzut. Nu se consideră admisibile ofertele care depășesc prețul de 1.404 euro/ mp util. O alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului a fost și cea de acordare de subvenţii pentru chirie persoanelor/ familiilor care se află în risc de marginalizare.

VEZI Primăria începe achiziția de locuințe sociale

Acestea se cifrează la 900 – 1.400 lei/ lună, pe 1-3 ani. În Cluj-Napoca, aşteptările proprietarilor de apartamente au crescut cu 1,1% în iulie 2019, de la 1.589 la 1.606 euro / mp util, conform Imobiliare.ro. Primăria a avut tentative de acordare de terenuri gratis (300 - 500 mp) pentru tineri în Borhanci, încă de pe vremea lui Gheorghe Funar, dar și prin Emil Boc (Cartierul Tineretului), însă nici una nu s-a materializat.

Comenteaza