Un oraș din România are o suprafață cât Clujul, Timișoara și Bucureștiul la un loc

Un oraș din România are o suprafață cât Clujul, Timișoara și Bucureștiul la un loc

Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 6.000 de locuitori dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc.

Conform recensământului realizat în 2011, în România există 265 de oraşe. După cum probabil ştiaţi, cele mai mari oraşe din ţara noastră, în funcţie de numărul de locuitori, sunt Bucureştiul (1,8 milioane de locuitori), Cluj-Napoca (324.576) şi Timişoara (319.279). 

Spre surprinderea multora, niciuna dintre aceste localităţi nu se află în fruntea listei oraşelor cu cea mai mare suprafaţă. Primul loc pe lista localităţilor cu cea mai mare întindere este ocupat de Broşteni (judeţul Suceava). Acesta ocupă o suprafaţă de 594 km pătraţi, însă adăposteşte doar 5.506 locuitori.

A fost declarat oraş prin legea 83/2004, conform Business Magazin.Centrul urban este poziţionat în sud-vestul judeţului Suceava, pe valea râului Bistriţa , fiind compus din localităţile Broşteni, Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdiţa şi Pietroasa.

Pe lista oraşelor româneşti cu cea mai mare suprafaţa, Broşteniul este urmat de Vişeu de Sus (Maramureş, 443,06 kmp) şi Săcele (Braşov, 320 kilometri pătraţi). La capătul celălalt al listei se află oraşele Plopeni (Prahova, 4,73 kilometri pătraţi), Darabani (Botoşani, 3,4 kmp) şi Abrud (Alba, 3,2 kmp). 

Edilul din Broșteni a vizitat recent Turda

"De la Broșteni la Turda sunt 275 km. O distanță nesemnificativă pentru un primar destoinic, venit la noi din drag pentru cetățenii pe care îi reprezintă și din dorința de a aduce dezvoltare în comunitatea sa. Alexandru Hurjui a venit alături de șeful de programe și achiziții publice al Primăriei Broșteni, Lucian Tudosia. Am discutat despre proiectele de modernizare în desfășurare în orașul nostru, dar și despre ideile pe care ei le au pentru dezvoltarea orașului Broșteni", a relatat primarul Turzii, Cristian Matei.

Top 3 cele mai mari oraşe, după suprafaţă:

Broşteni (Suceava) – 594 kmp
Vişeu de Sud (Maramureş) – 443 kmp
Săcele (Braşov) – 320 kmp

Top 3 cele mai mici oraşe, după suprafaţă:

Plopeni (Prahova) – 4,73 kmp
Darabani (Botoşani) – 3,4 kmp
Abrud (Alba) – 3,2 kmp

Comenteaza