Unde găsim cele mai ieftine apartamente în Cluj

Unde găsim cele mai ieftine apartamente în Cluj
Diferenţele de preţuri solicitate în diversele cartiere pot ajunge la 15%, arată datele centralizate pentru ZIUA de CLUJ de Analize Imobiliare, platformă de rapoarte de piaţă dezvoltată de Imobiliare.ro.

Cele mai ieftine apartamente din zonele constituite ale oraşului (cartiere unde predomină oferta de apartamente construite până în 2000) se găsesc în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, în vreme ce la limita superioară de preţuri afişate se află Zorilor.

Apartamentele de două camere, construite până în 2000, din Mănăştur sunt scoase pe piaţă pentru un preţ mediu de 45.000 de euro (975 euro/mp) şi cresc treptat spre 47.250 euro (1.006 euro/mp) - Gheorgheni, 49.000 de euro (974 euro/mp) - Grigorescu, 52.500 de euro (982 euro/mp) - Mărăşti, 54.000 (1.034 euro/mp) - Central şi 56.000 (1.075 euro/mp) - Zorilor.

Cea mai mare ieftinire din ultimele luni a fost înregistrată în cazul apartamentelor din cel mai scump cartier - Zorilor, unde faţă de începutul anului preţurile au scăzut cu 3,6% până în iulie.

În Mănăştur, zona cu cele mai scăzute preţuri din tabelul de cartiere, preţurile solicitate de proprietarii care vor să îşi vândă apartamentele de două camere au scăzut cu doar 0,3%. "Diferenţele de preţ de la un cartier la altul pot ajunge chiar până la 15%. Amplasamentul - cartierul, accesul la mijloace de transport, proximitatea faţă de un centru comercial - prestigiul zonei, calitatea locuitorilor unui cartier sunt criterii de care un cumpărător ţine cont, dincolo de starea efectivă a proprietăţii", a explicat Daniel Crainic, director de marketing al portalului Imobiliare.ro.

Potrivit datelor din analiza semestrială a evaluatorilor de la Darian (realizată având ca repere tranzacţii încheiate), în zona ultracentrală, preţul mediu pe metru pătrat înregistrat a fost de 1.075 de euro, în Gheorgheni, Grigorescu s-a situat la 920 de euro, iar în Zorilor a fost de 933 euro/mp. Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Cluj-Napoca a ajuns în primul semestru la o medie de 965 euro/mp, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Darian. Consultaţii subliniază însă că deşi apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variaţia puternică euro/leu din ultima vreme a făcut ca în majoritatea cazurilor pentru cumpărătorii plătiţi în moneda naţională apartamentele să fie de fapt mai scumpe. Comparativ cu al doilea semestru din 2011, preţurile apartamentelor din Cluj Napoca au crescut de fapt cu 2%.

Având în vedere orientarea clienţilor, zona este un criteriu esenţial şi în deciziile de investiţii ale dezvoltatorilor imobiliari. „Doar în zone foarte bune, cu acces la infrastructură, utilităţi şi servicii se construieşte. De exemplu, cei care au construit în afara Clujului acum stau şi se uită la clădirile realizate, chiar dacă sunt preţuri foarte mici - de la 500-600 euro/mp în Floreşti, preţurile au ajuns acum şi la 300 de euro, în unele cazuri, adică sub costurile celui care a constuit", a exemplificat Dorin Oltean, director general al companiei de construcţii TCI Contractor General.

 

Comenteaza