Unde "loveşte" criza în acest an, la Cluj

Unde
Construcţiile, HORECA şi industria metalurgică sunt cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numărul firmelor active, potrivit unei analize a companiei Coface privind insolvenţele

La Cluj, constructorii se plâng de o criză prelungită, iar hotelierii au de luptat pe o piaţă cu o concurenţă tot mai acerbă şi cu un număr de clienţi de afaceri afectat de reduceri de bugete.

În primul trimestru (T1) al anului, 6.381 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, arată analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. La Cluj, numărul mediu de salariaţi al companiilor insolvente în T1 din 2013 ajunge la 669 (potrivit datelor financiare din 2011), iar gradul de îndatorare a ajuns la 85%, arată informaţiile transmise de Coface pentru ZIUA de CLUJ.

Construcţiile, HORECA şi industria metalurgică sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolvenţelor deschise în primul trimestru al anului curent raportat la numărul firmelor active. „Aceleaşi sectoare au fost incluse în top cinci sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator şi pentru anul 2012, ceea ce indică persistenţa unor probleme sistemice structurale", arată reprezentanţii Coface.

Constructorii arată că impredictibilitatea finanţării proiectelor, întârzierile majore în plata creanţelor, modul de organizare a licitaţiilor şi evoluţia preţurilor la resursele energetice sunt cele mai mari probleme ale companiilor din domeniu. Societăţile de construcţii sunt puternic decapitalizate, multe dintre ele aflându-se în pericol de a intra în insolvenţă sau faliment, au arătat reprezentanţii companiilor din domeniu, din Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii, reuniţi la Cluj luna trecută pentru o conferinţă de analiză. "Încercăm să trecem prin criza asta prelungită care nu se mai termină. Multe dintre firmele locale lucrează acum cu randament de sub 50% şi au trimis oameni acasă în perioadele cu activitate redusă", a menţionat Constantin Caşcaval, preşedintele ARACO Cluj.

Şi operatorii din domeniul hotelier de la Cluj confirmă că piaţa locală este una tot mai dificilă. „În ultimii ani, numărul de turişti a scăzut, gradele de ocupare s-au diminuat, iar numărul de hoteluri a crescut. Piaţa a devenit mult mai dificilă. Tarifele au scăzut cu până la 25% în ultimii patru ani", a declarat Camelia Silveşan, membru în conducerea Asociaţiei Hotelierilor Clujeni. La începutul săptămânii, pe piaţa locală a intrat oficial un nou jucător: primul hotel Hilton de la Cluj, un Hampton (3*) ce a adus încă 109 camere în oferta din oraş.

Cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numărului de insolvenţe înregistrate în anul curent au fost Sud-Est, Sud şi Nord-Vest, regiunea din care face parte Clujul, acestea concentrând jumătate din totalul insolvenţelor înregistrate în perioada analizată. Numărul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul trimestru din anul curent este de 239 de companii, de 2,5 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior.

„2013 va fi anul insolvenţelor mari şi foarte mari, iar faptul ca acestea au crescut de 2,5 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut este o certitudine. Este un semn îngrijorător, ţinând cont de impactul în economie, precum şi cel social. Foarte multe companii medii şi mari care au încercat să se extindă în anii trecuţi întâmpină astăzi probleme de sustenabilitate a afacerii în condiţiile în care au devenit bănci comerciale pentru clienţii lor", a declarat Constantin Coman, managerul Coface Romania.


Supraîndatorarea şi greşelile de management, declanşatorii de insolvenţe

Supraîndatorarea este principala cauză a insolvențelor din România, arată o analiză efectuată de Casa de Insolvență Transilvania. Greșelile de management și scăderea consumului se situează pe locurile 2 și 3 într-un clasament al cauzelor insolvenței și se regăsesc fiecare în 43% dintre cazuri.

Comenteaza