Unde ne investim banii în acest an

Unde ne investim banii în acest an
Banca Transilvania va acorda în 2014 acţiuni gratuite, însă rata de alocare va fi mai redusă decât în exerciţiul financiar precedent, susţin analiştii de la Tradeville.

Pentru Banca Transilvania (BT) va fi dificil de repetat ritmul de creştere din ultimii doi ani, cu toate că şi-a obişnuit acţionarii cu acordarea anuală de acţiuni gratuite, politică pe care o va menţine în 2014, conform estimării companiei de brokeraj.

Analiza relevă faptul că anul trecut la BT au fost capitalizate rezerve din profitul net pe 2012, iar rata de alocare a acţiunilor gratuite a fost de aproape 0,16. „Dat fiind cuantumul profitului net după primele nouă luni ale anului, mai modest decât cel din perioada similară a anului anterior, considerăm că şi rată de alocare pentru 2013 va fi mai redusă. Nu doar ponderea mai redusă în portofoliu a creditelor în valută şi stabilitatea cheltuielilor nete cu provizioanele o recomandă, ci şi baza solidă de depozite atrase, capitalizarea adecvată, precum şi susţinerea din partea investitorilor instituţionali şi încheierea de parteneriate pentru garantarea microcreditelor acordate", susţin analiştii. Ei remarcă faptul că BT, devenită a treia din România ca active, a obţinut rezultate pozitive în 2013: spre deosebire de alte bănci, a reuşit să relanseze creditarea, finanţarea oferită fiind preponderent în lei şi orientată către întreprinderi mici şi mijlocii sau persoane fizice.

La Carpatica specialiştii prevăd relansarea creditării, cu consecinţe pozitive asupra indicatorilor financiari, în cazul îmbunătăţirii mediului economic sau reorientării strategice a băncii. Managementul acesteia crede în atragerea unui investitor strategic, iar zvonurile în legătură cu iminenţa unei preluări pot impulsiona pe termen scurt cotaţia sa bursieră. Carpatica nu a plătit dividende în ultimii cinci ani. BRD beneficiază de susţinere din partea societăţii mamă, Societe Generale, într-un context european favorabil, în care Banca Centrală Europeană va acorda sprijin sectorului financiar. Valorile costului riscului de credit şi cheltuielile operaţionale se aflau pe o tendinţă descendentă comparativ cu 2012. Confirmarea unor rezultate financiare stabile poate aduce recuperarea de către acţionari a dividendelor pierdute în 2013, BRD putând să reia politica de a oferi dividende.

Deşi vânzările unor pachete importante ar putea genera volatilitate în preţul acţiunilor Petrom, o astfel de investiţie merită atenţia investitorilor, susţin analiştii. Principalele argumente sunt că Petrom e al doilea producător de ţiţei din Europa Centrală şi de Est, profitabilitatea să fiind în creştere, iar situaţia financiară e solidă. În plus, beneficiază de explorările din Marea Neagră, de liberalizarea pieţei gazelor, de diversificarea generarea de energie din surse neconvenţionale, are anvergură fiscală pentru a putea negocia direct cu statul. Apcarom, producător de echipamente pentru calea ferată, şi-a crescut nivelul de îndatorare de la 17 la 53% în decursul anului trecut. Acţionarii minoritari s-au putut bucura în ultimii trei ani de dividende cu randamente rezonabile, ultimul fiind de 9,4% brut. În schimb, lichiditatea din piaţă poate fi o problemă, investitorii interesaţi trebuind să ia un calcul prima de lichiditate corelată la profilul lor de risc.

Producătorul de medicamente Zentiva are lichiditate excedentară şi un grad de îndatorare redus. „Estimăm menţinerea politicii de a oferi dividende acţionarilor începută în urmă cu câţiva ani şi păstrării şi în 2014 a valorii dividendelor cel puţin la nivelul anului curent. Un ultim considerent ar fi cel al lichidităţii scăzute a acţiunilor, factor care trebuie luat în calcul în dimensionarea zilnică a unei investiţii în aceste titluri", potrivit raportului. Antibiotice Iaşi a devenit lider mondial în exportul de Nistatină şi reuşeşte să obţină încasări din exporturi care contrabalansează arieratele de pe piaţa internă. În 2014 se estimează menţinerea politicii de a oferi dividende acţionarilor. În producţia de hârtie Vrancart merită interesul investitorilor, deşi nu a plătit dividende de cinci ani. La Prodplast, situaţia e similară. „Deşi prevedem o evoluţie slabă a sectorului de materiale primare din care face parte Prodplast, producţia de granule PVC şi folie din polietilenă are potenţialul de a surprinde pozitiv. Deoarece, începând cu octombrie 2013 acţiunile Prodplast au crescut cu peste 100% inclusiv pe fondul unor achiziţii efectuate de SIF Oltenia şi Prodplast Imobiliare, ar fi prudent ca o achiziţie de acţiuni să fie făcută în trepte, eventual pe fondul unor corecţii de preţ", consideră analiştii.

În cazul Fondului Proprietatea, acţionarii mari pun presiune mare pentru creşterea sumelor distribuite investitorilor. Fondul va reuşi să performeze în 2014, argumentele fiind listarea unor companii din portofoliu, mai ales Hidroelectrica. Randamentul brut ar dividendului ar depăşi 10%. La Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) este vizată o apreciere suplimentară în următoarele două luni, prin creşterea interesului pentru încasarea unor dividende cu mult peste depozitele bancare. Faptul că toate cele cinci SIF au avut rezultate bune întăreşte posibilitatea distribuirii către acţionari a unor sume importante. În ultimii 4-5 ani, maximele au fost stabilite în februarie-aprilie, în preajma anunţării valorii dividendelor. Ies în evidenţă titlurile SIF Moldova, cu 80% din portofoliu în emitenţi lichizi, precum Erste Bank, BT, BRD, Proprietatea sau Petrom.

O estimare conservatoare plasează dividendul brut de la Transelectrica la 1,5 lei/acţiune. Intrările la cumpărare vor continua până în primăvară. Profiturile vor fi afectate de noua taxă pe construcţii speciale, ce urma să între în vigoare, deci există riscul unor corecţii. Noul tarif pentru transportul gazelor naturale, în creştere cu 17%, va avea un impact pozitiv imediat asupra veniturilor şi profitului. Cotaţia din 2013 a fost lovită, pe rând, de oferta publică secundară prin care statul şi-a diminuat participaţia cu 15%, respectiv de anunţul privind eşecul Nabucco şi recunoaşterea investiţiilor în proiect drept cheltuieli. Compania ar putea oferi un randament al dividendului, de 8,2% în acest an.

SUA în sus, China în jos

Ipotezele de bază ale analizei sunt că economia SUA va avea o traiectorie ascendentă, iar Rezerva Federală va reduce lichiditatea injectată pe piaţă şi va conduce la creşterile dobânzilor. Economiile ţărilor vest-europene ar trebui să treacă printr-o perioadă de creştere. Economia Chinei îşi va continua alunecarea controlată, în condiţiile în care încearcă să reducă dependenţa de exporturi şi să se orienteze către consum. În România, producţia industrială se va consolida, deficitul de cont curent este redus, iar exporturile ar trebui să beneficieze de revirimentul zonei euro. BBR va face relaxare monetară, iar cursul de schimb e stabil. În acest context, bursa de la Bucureşti va atrage atenţia investitorilor.

Comenteaza