Unde pleacă angajaţii de la fabrica Nokia

Unde pleacă angajaţii de la fabrica Nokia
Peste 8.000 de clujeni vor fi afectaţi direct de închiderea fabricii de telefoane: angajaţii, soţii/soţiile şi copiii acestora. Indirect vor fi atinşi prestatorii de servicii şi furnizorii Nokia: atât companiile respective, cât şi salariaţii lor.

Conducerea parcurilor industriale Tetarom estimează că peste 5.000 de oameni vor fi afectaţi de decizia Nokia, calculele incluzând afacerile pe "orizontală" legate de unitatea de la Jucu. "Noi vom avea nişte reduceri la buget, dar nu foarte mari. Impactul mare al închiderii fabricii va fi la oameni, fiindcă nu e vorba doar de angajaţii direcţi, ci şi de furnizorii de tot felul. Nokia avea un număr mediu de angajaţi, de aproximativ 2.500. În perioadele de vârf ajungeau spre 4.000, dar, luând în calcul furnizorii, afacerile pe orizontală, vor fi afectaţi peste 5.000 de oameni", a menţionat directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

Mai multe societăţi furnizau diverse servicii pentru producătorul de telefoane mobile instalat în Tetarom III. Printre aceştia se numără companii precum CPL Concordia (alimentare cu gaz), Cento Trans (transport) sau UTI (servicii de pază), potrivit reprezentanţilor Tetarom. CPL Concordia Filiala Cluj România face parte din grupul italian de firme cu activitate în domeniul gazelor naturale, al energiei electrice şi al căldurii. Societatea este titulară a 26 de contracte de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale în judeţele Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Satu Mare. UTI furnizează soluţii integrate pentru proiecte de securitate, tehnologia informaţiei, comunicaţii şi inginerie civilă.

La Cluj UTI asigură servicii de mentenanţă şi întreţinere pentru centrul comercial Polus, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi fabrica Nokia din comuna Jucu. "Vor fi probleme sociale, vor fi afectate şi alte afaceri pe «orizontală». Doar Cento Trans avea sute de microbuze. Sigur că ei nu lucrează doar pentru Nokia, dar aceasta era un client semnificativ", a menţionat Valentin Peter, director adjunct al Tetarom.

Nokia avea 1.552 de salariaţi proprii la finele lui 2010, la care se adaugă în jur de 2.000 de persoane angajate de către agenţiile de recrutare Lugera & Makler şi Adecco Resurse Umane, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ. La un salariu mediu de 800-1.000 de lei, viitorii şomeri trebuie să primească o indemnizaţie lunară de circa 600 de lei timp de 12 luni (75% din 500 de lei, plus procent din salariul realizat). În consecinţă, de la bugetul naţional al asigurărilor de şomaj vor trebui să se aloce peste 25 de milioane de lei. Cum cei mai mulţi angajaţi au soţi/soţii şi copii, rezultă că peste 8.000 de clujeni vor fi atinşi la bugetul familiei, adică aproape un oraş de talia Huedinului. "Nu ai cum să integrezi complet în muncă această masă de oameni, pentru că majoritatea au fost luaţi de la câmp şi puşi la bandă. Inginerii şi unii operatori ar putea fi angajaţi la halele Emerson. Acum pe piaţă se găsesc locuri de muncă pentru informaticieni şi în vânzări. Va creşte exploziv şi rata şomajului la Cluj. Momentan, avem 12.000 de şomeri, iar cei peste cei 3.000 de oameni înseamnă că vom avea în plus 25%", susţine un specialist în resurse umane.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă vrea să acceseze până la 10 milioane de euro din fondul european pentru combaterea globalizării, destinat disponibilizărilor colective mai mari de 500 de persoane, iar unii dintre angajaţi vor fi plasaţi pe piaţa muncii prin call-center-ul instituţiei. Prefectul Florin Stamatian a declarat că producătorii de mobilă care lucrează pentru suedezii de la IKEA, printre care şi Ecolor Jucu, au nevoie de 300 de angajaţi. Grupul Nokia a anunţat că va închide fabrica de la Jucu în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de închidere a fabricii vor fi derulate până la sfârşitul anului.

(C. POENARU, K. REŞTEA)

 

Comenteaza