Unde va fi ridicat combinatul social din Cîmpia Turzii pentru şomerii de la Mechel VIDEO

Unde va fi ridicat combinatul social din Cîmpia Turzii pentru şomerii de la Mechel VIDEO
AJOFM Cluj aşteaptă să primească bani de la agenţia naţională pentru a demara proiectul combinatului social, în care vor lucra o parte dintre foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii. Mâine, directorul AJOFM Cluj va vizita mai multe locaţii din oraş, unde ar putea fi construit combinatul social.

Combinatul social este un proiect din fonduri europene, cu cofinanţarea Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, în valoare de 6,4 milioane de euro. Pentru a avansa, proiectul are nevoie de banii de la Agentia Nationala de Ocupare a fortei de muncă, arată Realitatea TV Cluj.

"Noi am făcut demersurile la Agenţia Naţională pentru a obţine cât mai repede fila de buget", spune şeful AJOFM Cluj, Daniel Don. "Bugetul asigurărilor sociale de şomaj şi bugetul de stat a fost aprobat în 22 februarie. Acum urmează să se împartă banii la bugetele fiecărei agenţii judeţene şi aşteptăm cât mai repede fila de buget pentru a demara acest proiect".

Pe lângă problema banilor, în perioada următoare AJOFM si proiectantul trebuie sa rezolve si problema spaţiului în care va funcţiona acesta. Una din locaţiile găsite de Primăria Câmpia Turzii nu a îndeplinit condiţiile tehnice, iar în perioada următoare vor fi analizate alte variante. Primăria din oraş a venit cu o altă propunere. Vezi ce spune primarul Radu Hanga, în materialul video

Şeful AJOFM Cluj spune că exdistă deja cereri pentru viitorul combinat social. "Avem o oportunitate şi un contract de produse, sunt în analiză şi alte activităţi", spune el. "Utilajele vor realiza produse a căror desfacere va fi export 100%: mase plastice, metal, textile, tot ceea ce se poate exporta şi produce astfel încât să asigure sustenabilitatea întreprinderii sociale".

În combinatul social ar urma să lucreze 750 dintre cei 825 dintre foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în perioada septembrie-noiembrie 2012. Valoarea proiectului este de 6,4 milioane de euro, iar foştii angajaţi vor fi ajutaţi să se reintegreze pe piaţa muncii.O parte dintre disponibilizaţi vor fi proprietarii întreprinderii sociale.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza