Unde vor să se angajeze tinerii fără experiență din Cluj

Unde vor să se angajeze tinerii fără experiență din Cluj

Cluj-Napoca se numără printre centrele universitare majore din România care oferă companiilor cele mai mari pepiniere de candidați aflați la început de carieră.

Comerț, IT, call center, prestări de servicii, banking, publicitate și marketing sunt domeniile preferate acum de candidații entry level, conform celei mai mari platforme de recrutare din România. Tinerii sunt categoria cea mai interesată de joburile la distanță, însă care aplică cel mai puțin pentru străinătate.

Peste 52.000 de candidați din categoria entry level (0-2 ani de experiență) s-au înscris în ianuarie pentru una dintre pozițiile disponibile pe Ejobs.ro. Aproape 600.000 de aplicări au adunat angajatorii care au avut poziții deschise. Mai puțin căutate au fost domenii ca producție, auto, medicină, farma.

”Tinerii au devenit foarte atenți la piață. Sunt destul de temători din cauza contextului actual, se informează și caută să aplice fie în domeniile cu joburi multe și șanse mai mari de angajare, precum retailul sau call-center, fie în domeniile despre care știu că oferă salarii mari încă de la început și oportunități de creștere, cum ar fi IT. În ianuarie, cele mai multe aplicări au venit din partea candidaților entry level”, spune Bogdan Badea, CEO al Ejobs România.

Acest segment de candidați a fost cel mai interesat de locurile de muncă la distanță, cu 55.000 de înscrieri, comparativ cu specialiștii, managerii sau muncitorii calificați care nu au căutat la fel de intens astfel de joburi. Posibilitatea de a putea lucra în telemuncă total sau măcar un anumit număr de zile pe săptămână a fost, în ultimii ani, una dintre principalele dorințe pe care tinerii le aveau de la viitorul angajator.

”În un singur an, mentalitatea candidaților tineri s-a schimbat foarte mult. Sunt mult mai activi, dar mai puțin curajoși decât în trecut. Caută joburi stabile, sigure, nu mai riscă să-și asume experiențe ce pot părea interesante, dar care se pot termina foarte repede.

Odată angajați, nu mai au tendința de a pleca în altă parte la prima nemulțumire. Nu mai caută atât de mult să facă freelancing, ci să se angajeze în companii mari. Au o teamă reală de a pleca în străinătate, acolo unde îi așteaptă o serie de necunoscute cărora nu sunt pregătiți să le facă față”, spune Badea.

Cele mai multe aplicări din partea tinerilor au venit în ianuarie pentru joburile din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești și Sibiu. Aceste orașe, în același timp mari centre universitare oferă, anual, cele mai mari pepiniere de candidați aflați la început de carieră.

Comenteaza