Ungaria verifică fezabilitatea trenului de mare viteză Budapesta - Cluj. Își face infrastructură de 12 miliarde euro

Ungaria verifică fezabilitatea trenului de mare viteză Budapesta - Cluj. Își face infrastructură de 12 miliarde euro

Guvernul ungar va cheltui 12,5 miliarde de euro pentru construirea de drumuri şi căi ferate până în anul 2022, în ideea de a îmbunătăţi poziţia Ungariei în lanţul logistic, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

900 km de drumuri de mare viteză vor fi construiţi graţie unor investiţii de 2.500 miliarde de forinţi, dintre care 55% vor veni de la bugetul de stat şi 45% de la fondurile europene, a declarat precizat Szijjarto, citat de Bursa. 1.500 de miliarde forinţi vor fi alocați pentru modernizarea a 900 km de cale ferată.

El a subliniat că la finalul lucrărilor, reţeaua de cale ferată electrificată din Ungaria va ajunge la 3.300 km. Ministrul a mai spus că, în cursul discuţiilor purtate săptămâna trecută la Beijing, s-a semnat un acord cu privire la calendarul lucrărilor de modernizare a căii ferate Budapesta - Belgrad.

Szijjarto a informat că premierii statelor din grupul de la Visegrad au fost de acord să pregătească dezvoltarea unei linii de tren de mare viteză între Budapesta, Bratislava, Brno şi Varşovia iar guvernul ungar a aprobat 1,5 miliarde forinţi pentru un studiu de fezabilitate cu privire la acest proiect.

Un acord a fost semnat cu Guvernul României cu privire la o linie de tren de mare viteză între Budapesta şi Cluj-Napoca, iar Guvernul Ungariei a aprobat o sumă de 1 miliard de forinţi pentru un studiu de fezabilitate.

Comenteaza