Universitatea Tehnică a bătut palma pentru un parc tehnologic de 50 de milioane de euro

Universitatea Tehnică a bătut palma pentru un parc tehnologic de 50 de milioane de euro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Primăria Baia Mare (PBM) vor înființa un parc tehnologic de 50 de milioane de euro.

Autoritatea publică băimăreană a anunțat că va înființa două parcuri industriale (Vest și Phoenix), iar în zona fostului combinat metalurgic Cuprom – un parc tehnologic, printr-o investiție de 50 de milioane de euro. Parcul Vest are ca delimitare strada Gării – Bd. Unirii – Bd. Independenței – limita teritorială cu localitățile Tăuții Măgherăuș și Recea.

Este zona nouă industrială, unde se află două societăți importante, Aramis și Italsofa, cu 10.000 de angajați, respectiv un proiect pe care primăria îl vrea extins spre Aeroportul Internațional Maramureș. „Dorim să introducem în acest perimetru al parcurilor industriale toate societățile care astăzi funcționează și care trebuie să beneficieze de facilitățile unor astfel de parcuri industriale”, conform municipalității.

Al doilea parc industrial este proiectat în zona industrială veche a orașului, Phoenix – Cuprom, dar și a societăților sau a societății de construcții din perioada comunistă ce activează în zonă. Este perimetrul delimitat de străzile Mihai Eminescu – Oborului – Electrolizei – Vasile Lucaciu – Forestierilor.

“Trebuie susținute societățile comerciale care activează acolo, dar să găsim modalitatea – atât pe fonduri europene, cât și în parteneriat cu investitori care își doresc să activeze în acest parc industrial – pentru decontaminarea zonei Cuprom.

Pe această suprafață de 5 ha vom avea și un parc tehnologic, pe care îl vom realiza cu  fonduri europene, în perioada de finanțare 2021-2027,  împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu operatori economici relevanți. E o investiție de 50 de milioane de euro unde aportul nostru e unul substanțial, de 20 de milioane.

Vom introduce aceste proiecte în dezbatere publică pentru ca toți cetățenii să înțeleagă exact care sunt zonele pe care ne axăm. Baia Mare reprezintă 80% din economia județului. Prioritatea mea sunt firmele care azi funcționează în Baia Mare. Îmi doresc să se dezvolte și ele, pe lângă că merită facilități”, a justificat primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș.

Credit de 44 de milioane de euro pentru dezvoltare

UTCN va lua un împrumut de 21 de milioane de euro, pe 25 de ani, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a concretiza proiectele sale de dezvoltare. „Datorită sprijinului BEI, împrumutul de 21 de milioane de euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani, va susține cofinanțarea unei investiții de capital de 44 milioane de euro pe care universitatea noastră o angajează în următoarea perioadă. Acest program ambițios de modernizare și dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN”, a declarat Vasile Țopa, rectorul UTCN.

Planul de investiții cuprinde modernizarea infrastructurii educaţionale, destinat specializărilor inteligente localizate în trei clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spații pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, construirea de noi spații de cazare pentru 300 de studenți, alături de renovarea celor existente.

Investițiile vor asigura o clădire nouă destinată Institutului de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, mutarea bibliotecii universității și a cantinei în clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă generație. Programul de investiții în campusul universitar, susținut de BEI, va îmbunătăți semnificativ eficiența energetică a clădirilor și va reduce atât cheltuielile cu energia, cât și emisiile de carbon. 

Comenteaza