Universitatea Tehnică ia un credit european pentru investițiile sale de 44 de milioane de euro

Universitatea Tehnică ia un credit european pentru investițiile sale de 44 de milioane de euro
Universitatea Tehnică ia un credit european pentru investițiile sale de 44 de milioane de euro
Universitatea Tehnică ia un credit european pentru investițiile sale de 44 de milioane de euro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va lua un împrumut de 21 de milioane de euro, pe 25 de ani, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a concretiza proiectele sale de dezvoltare.  

„Datorită sprijinului BEI, împrumutul de 21 de milioane de euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani, va susține cofinanțarea unei investiții de capital de 44 milioane de euro pe care universitatea noastră o angajează în următoarea perioadă. Acest program ambițios de modernizare și dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN.

El reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare, cercetare și inovare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Impactul este unul uriaș prin efectele pe care le va produce și va permite crearea de noi locuri de muncă în educație și cercetare la standarde înalte de calitate și performanță”, a declarat Vasile Țopa, rectorul UTCN.

Planul de investiții al UTCN cuprinde modernizarea infrastructurii educaţionale, destinat specializărilor inteligente localizate în trei clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spații pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, construirea de noi spații de cazare pentru 300 de studenți, alături de renovarea celor existente.

Investițiile vor asigura o clădire nouă destinată Institutului de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, mutarea bibliotecii universității și a cantinei în clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă generație. Programul de investiții în campusul universitar, susținut de BEI, va îmbunătăți semnificativ eficiența energetică a clădirilor și va reduce atât cheltuielile cu energia, cât și emisiile de carbon. 

BEI a confirmat, miercuri, sprijinul de 24 milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și a prezentat schema de investiții, de 100 de milioane de euro, propusă pentru învățământul superior din România.

„Noul împrumut va transforma mediul de învățare, va sprijini educația a mii de studenți, va consolida cercetarea medicală, creând, în același timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiție impresionantă va contribui la creșterea standardelor de calitate în învățământul superior și la implementarea proiectului național „România educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

„După sprijinul recent acordat pentru investiții UTCN și Universității Politehnice din București, experții BEI în finanțarea educației așteaptă cu nerăbdare să colaboreze și cu alți parteneri din învățământul superior din România pentru a sprijini în continuare investițiile în viitorul României,” a spus Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al BEI responsabil pentru România.

Consolidarea centrelor naționale de excelență pentru formarea generațiilor viitoare de medici din România este esențială pentru îmbunătățirea rezistenței la provocările din domeniul sănătății publice și pentru reducerea exodului profesioniștilor români din domeniul sănătății care părăsesc țara pentru a lucra în străinătate, conform rectorilor universităților din țară. 

BEI sprijină investițiile în educație în Europa și în întreaga lume și se asigură că noile investiții în sector se bazează pe cele mai bune practici. În ultimul deceniu, BEI a oferit 30 de miliarde de euro pentru investiții în școli, universități și formare continuă. BEI este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, ai cărei acționari sunt cele 27 de state membre ale UE.

Comenteaza