Universitatea Tehnică, jucător imobiliar. Casa de Modă, luată cu 3 milioane de euro

Universitatea Tehnică, jucător imobiliar. Casa de Modă, luată cu 3 milioane de euro
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va transforma fosta Casă de Modă de pe str. George Barițiu într-un centru expozițional, finalizarea lucrărilor fiind programată în 2019. Clădirea din centrul orașului a fost cumpărată cu 1,7 milioane de euro sub suma cerută inițial de proprietari, conform informațiilor ZIUA de CLUJ.

“UTCN este constant preocupată de extinderea spațiilor didactice, de cercetare, de cazare și conexe manifestărilor științifice, pentru a susține activ și cu maximă eficiență desfășurarea activităților corespunzătoare.

În acest sens, clădirea Casa de Modă de pe strada George Barițiu a fost achiziționată ca imobil în proximitatea facultăților de profil electric și construcții. Cu o suprafață desfășurată de 4.258,43 mp (utilă 3.103,3 mp), imobilul a fost achiziționat pentru suma de 2.916.820 euro. 

Studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism realizează releveuri pentru întocmirea temei de proiectare. Etapa imediat următoare va fi realizarea proiectului tehnic, susținută cu implicarea specialiștilor din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism și ai Facultății de Construcții.

Destinația acestui spațiu vizează proiectarea unui centru de conferințe complex, cu săli de seminarii, workshop-uri și alte spații conexe temei. Proiectul se va finaliza anul acesta, iar reabilitarea propriu-zisă, funcție de sursele de finanțare, estimativ până la finele anului 2019”, ne-a transmis Mirela Boțan, purtător de cuvânt al UTCN. 

De vânzare pe OLX cu 4,6 milioane de euro

Casa de Modă, una dintre clădirile simbol ale Clujului din perioada comunistă, a fost dată în folosință în 1969, fiind destinată producției vestimentare. Cooperativa meșteșugărească, primul proprietar, a dat-o apoi în locație de gestiune, iar într-o vreme acolo funcționa un atelier de industrie ușoară. "Acolo era un amalgam de proprietari, dar și de chiriași, imediat după ce au dobândit clădirea, după revoluție, proprietarii au și dat-o în locație de gestiune", spun surse apropriate tranzacției.

Intermod Societate Cooperativa Meșteșugărească (SCM) avea 52 de asociați, cu procente cuprinse între 0,26 și 3,32%, iar ca administratori figurează Brândușa Galoș, Marina Rus, Vlad Meseșan, Noemi Crișan și Emilia Dolha, iar Moda SCM, 82 de asociați, cu procente între 0,12 și 2,52%, administratori fiind Doina Olariu, Susana Oșan, Ioan Cosma, Violeta Muscar și Luciana Rusu, conform Termene.ro

În 2016 imobilul a fost scos la vânzare pe portalul OLX pentru 4,6 milioane de euro. Organizatorii Festivalului Design Expressions (ZAIN) l-au închiriat pentru un târg cu obiecte de design, vestimentanție și piese de mobilier. Anul trecut clădirea a găzduit o secțiune a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Aceasta are trei etaje și terasă, fiind lipită de actualul sediu central al din prezent a Băncii Transilvania (BT), însă imobilul nu dispune de locuri de parcare. 

Universitățile din oraș, actori pe piața imobiliară

În ultima perioadă UTCN a mai preluat o clădire din oraș, de data aceasta în administrare, prin hotărâre de guvern. Pentru imobilul Simtex, de pe Bd. Muncii, aceasta a realizat deja proiectul de reabilitare, iar cei 2.754 mp ai construcției vor avea ca destinație spații de laboratoare pentru facultățile de profil mecanic. Lucrările de reamenajare urmau să fie începute încă din 2017. 

Un cumpărător “instituțional” de clădiri din oraș este și Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), care a achiziționat în 2013 o parte din fostul hotel Topaz, cu intrare de pe str. Minerilor, pentru a transforma-o în săli de curs, de seminar şi de birouri profesorale pentru Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. 

Tranzacția s-a făcut pentru 1,37 milioane de euro, conform conducerii UBB. Aceasta a cumpărat în 2014 clădirea Băncii Ion Țiriac de pe str. Moților, cu 1,7 milioane de euro, iar acum s-ar afla în negocieri pentru achiziționarea clădirii albastre a Băncii Transilvania, tot de pe G. Barițiu, pentru 4 milioane de euro. 

Comenteaza