Urbanism de Cluj: bloculeţe între blocuri şi blocuri între case

Urbanism de Cluj: bloculeţe între blocuri şi blocuri între case
Proiectul unui ansamblu de locuinţe şi comerţ propus între două imobile de patru etaje pe strada Brâncuşi i-a adus pe vecinii nemulţumiţi în şedinţa Comisiei de Urbanism.

Vecinii îngrijoraţi că noua construcţie le-ar afecta locuinţele şi calitatea vieţii şi-au prezentat plângerile la primărie, prilej cu care edilul Emil Boc a ţinut să declare public că nu promovează "o asemenea porcărie" de proiect. În aceeaşi zi, mai mulţi cetăţeni de pe Măceşului au ieşit să protesteze în stradă, disperaţi că într-o zonă de case şi clădiri de două etaje a început construirea unor blocuri de cinci etaje. Autorizaţia a fost eliberată în mandatul aceluiaşi primar.

Planul Urbanistic de Detaliu pentru un ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale pe str. C. Brâncuşi nr. 167, cu beneficiar privat (Petronela Văcaru) a fost susţinut în şedinţa de vineri a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Proiectul prevede o construcţie cu demisol, parter şi două etaje, două corpuri unite care ar conţine 10 apartamente şi un spaţiu comercial. Noul imobil a fost propus pe un teren de 1.063 mp, între două blocuri de patru etaje. Proiectul s-a reîntors în variantă modificată pentru un nou aviz în şedinţa CTATU de săptămâna trecută, după ce acesta fusese respins în Consiliul Local. Reprezentanţii Direcţiei de urbanism au explicat că, faţă de versiunea anterioară, clădirea are acum un regim de înălţime redus şi retrageri mai generoase faţă de vecinătăţi. "Proiectul a fost avizat de CTATU; respectăm regulamentele în vigoare şi distanţele faţă de vecini. Ar trebui să păstrăm h/2 (distanţă egală cu jumătate din înălţimea clădirii propuse, n. red.) faţă de limita de proprietate, noi am lăsat aproape dublu, respectăm cerinţele din certificatul de urbanism privind alinierea imobilului", a susţinut unul dintre beneficiarii proiectului, prezent în şedinţa de urbanism pentru a susţine documentaţia.


Vecinii blocului propus au venit şi ei în şedinţa CTATU pentru a protesta împotriva proiectului care ar aglomera zona şi le-ar afecta locuinţele. "Două scări ale blocului nostru sunt foarte afectate, chiar dacă se păstrează limitele impuse", s-a plâns administratorul blocului de la nr. 171. "Terenul de fundaţie e sensibil la înmuiere, blocul de la nr. 167 e deja fisurat, iar, dacă începe să se lucreze la această nouă clădire, pericolul ca blocul să se fisureze în continuare e foarte mare. În plus, dacă se face acest imobil, la parter însorire, practic, nu va mai exista", a completat unul dintre vecinii din blocul de la nr. 167. "Oamenii au dreptate să fie îngrijoraţi, chestiunea trebuie tratată cu maximă seriozitate, trebuie să se facă studiu geotehnic înainte de autorizare, ca beneficiarul să demonstreze că blocul se poate construi şi să vedem dacă se respectă normele privind însorirea", a cerut iniţial primarul, cel care conduce şedinţele CTATU. Argumentele beneficiarului că va fi făcut acest studiu şi că se vor lua toate măsurile pentru a nu afecta vecinătăţile în timpul construirii nu i-au convins pe cetăţeni.

"Mă opun din start acestui proiect; acolo sunt şi conducte termice. Oamenii care locuiesc la parter vor fi ca la ghetou, iar deprimarea va fi maximă pe timpul iernii", a intervenit un alt vecin. După ce a susţinut că nu se opune unei dezbateri, în condiţiile în care proiectul respectă legislaţia, primarul s-a declarat împotriva unor astfel de blocuri între blocuri. "Cei care au construit în comunism au lăsat spaţiu, noi venim acum şi băgăm bloc între blocuri. Eu asemenea soluţii nu susţin, mai ales dacă există pericol pentru siguranţa locatarilor", a ţinut să declare Boc, care s-a interesat şi despre asigurarea spaţiului verde necesar.

"Este vorba de o proprietate privată, iar legea mă obligă să fac servicii şi locuinţe. Cum să fac o casă între blocuri?", a încercat să intervină beneficiarul proiectului. Boc a fost, însă, cel care a închis subiectul. "Oameni buni, acest proiect nu se face cât timp sunt eu primar la Cluj. Daţi-mă în judecată, dar eu asemenea porcării nu promovez. Dreptul de proprietate trebuie să fie subsecvent interesului public", a decretat primarul, fără ca membrii CTATU să se mai exprime pe subiect. Proiectul de pe str. Brâncuşi este semnat de biroul Dico şi Ţigănaş, unde asociat este chiar unul dintre membrii CTATU.

Alţi vecini, sub „teroarea" dezvoltatorilor

În aceeași zi în care primarul Emil Boc declara în ședință CTATU că nu susține înghesuirea cu încă un bloc a unei zone de blocuri, mai mulți cetățeni au protestat pe str. Măceşului, după ce primăria a eliberat în octombrie şi noiembrie autorizaţii pentru blocuri de cinci etaje, într-o zonă în care s-au construit case și imobile cu două etaje. PUZ-ul din 2008 prevede clădiri de până la 10 etaje.

Etichete
Comenteaza