Urmașii lui Boloș de la Cluj, pe cale să gestioneze 1 miliard de euro

Urmașii lui Boloș de la Cluj, pe cale să gestioneze 1 miliard de euro

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) Cluj va avea pe mână un buget enorm după ce aceste structuri regionale vor primi undă verde de la guvern.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), care îl are acum la conducere pe clujeanul Marcel Boloș, fostul șef al ADRNV, propune o schimbare majoră în arhitectura instituțională de gestionare a fondurilor europene aferente politicii de coeziune din viitorul cadru financiar al UE (2021-2027). Memorandumul va fi discutat de guvern și făcut public de executiv, conform G4 Media.

Principala modificare față de situația actuală este descentralizarea completă a gestionării fondurilor din Programul Operațional Regional (POR), acea linie de finanțare adresată comunităților locale și din care, de obicei, atrag fonduri europene primăriile.

Descentralizarea înseamnă ca Ministerul Dezvoltării să își piardă calitatea de gestionar al POR în favoarea celor opt ADR, aflate în coordonarea MFE. Există însă și o problemă menționată în documentul oficial: cele opt agenții de dezvoltare sunt acum organizații nonguvernamentale ce nu pot îndeplini funcția de autoritate de management.

Potrivit propunerii, trebuie găsite soluții care să le permită să fie ordonatoare de credite ale bugetului de stat, fiind indicată modificarea legii nr. 500/2002 privind finanțele publice. Alocarea regională pentru Regiunea Nord-Vest pentru POR 2014-2020 era de 858 de milioane, adică aproape 4 miliarde de lei.

Comenteaza