Val de scumpiri în 2021. Vom plăti mai mult pentru carburanți, energie electrică și țigări

Val de scumpiri în 2021. Vom plăti mai mult pentru carburanți, energie electrică și țigări
| Foto: Refleqtmedia.ro

Energia electrică se scumpește în cazul consumatorilor casnici care nu au optat pentru piața concurențială. 

2021 debutează cu scumpiri ale produselor cu o importantă componentă reglementată sau cu un nivel ridicat al impozitării, ca urmare a indexării valorii taxelor cu rata inflației. Țigările, carburanții, dar și energia electrică, în cazul consumatorilor casnici care nu au optat pentru piața concurențială, vor costa mai mult de astăzi.

Potrivit Profit.ro, fumătorii vor susține și în acest an bugetul de stat, acciza totală la țigări urmând să fie majorată cu 5,3%, în 2 etape, de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie.

Motivația majorărilor, anticipate de industrie, este îndeplinirea unei prevederi a unei directive europene privind procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul.

Cele două majorări de accize (+TVA aferentă), cea de 1 ianuarie și cea de la 1 aprilie, ar avea un efect de aproximativ 71 de bani asupra unui pachet de țigări.

Carburanții se scumpesc și ei de astăzi cu aproximativ 1,3% sau cu 6 bani pe litru, ca urmare a actualizării nivelului accizelor cu rata inflației, care s-a majorat la 2,5% (septembrie la septembrie), în pofida crizei coronavirusului și a scăderii consumului de benzină și motorină și, implicit, a prețurilor combustibililor.

De la 1 ianuarie, aproximativ 55% sau 2,56 lei din prețul plătit de șoferi la pompă pe benzină intră direct în buzunarul statului ca accize și TVA, companiile rămânând doar cu circa 2 lei.

Și asta pentru că, deși accizele cresc, prețul carburanților este mai mic în prezent cu 1 leu decât cel din decembrie 2019. În prezent, prețul unui litru de benzină este de aproximativ 4,6 lei, iar cel al unuia de motorină de 4,7 lei, față de 5,6 lei, respectiv 5,7 lei, în ultima lună a anului trecut.

Și consumatorii casnici care, în urma liberalizării pieței de energie electrică, n-au semnat sau nu vor semna până la 31 ianuarie, un contract cu un furnizor concurențial, vor plăti facturi mai ridicate cu un procent cuprins între 13 și 26%, în funcție de actualul furnizor de la care beneficiază de prețuri reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De astăzi nu mai există prețuri reglementate, iar furnizorii stabilesc singuri prețul de serviciu universal cu care-i vor taxa pe consumatorii care nu au semnat un contract pe piața concurențială (unde ofertele sunt mai mici cu 6 lei/factura de 100 KWh).

Clienții casnici ai Electrica din Transilvania care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial, vor achita facturi mai mari cu un procent cuprins între 13,9 și 16,5% decât cele actuale.

Etichete
Comenteaza