“Valoarea impozabilă a clădirilor va crește după scumpirea materialelor de construcție”

“Valoarea impozabilă a clădirilor va crește după scumpirea materialelor de construcție”

În 2020 este de așteptat o creștere a valorilor impozabile a clădirilor ca efect al creșterii prețurilor materialelor de construcție și manoperei din acest an, susține evaluatorul clujean Adrian Vascu, pe blogul personal.

“S-a mai dus și acest an 2019. Pentru anul 2020 amintesc principalele aspecte referitoare la impozitarea clădirilor. Nu sunt modificări semmnificative metodologice față de 2019. Am actualizat principalele aspecte în funcție de informațiile la zi.

Precizez că este de așteptat o creștere a valorilor impozabile a clădirilor ca efect al creșterii prețurilor materialelor de construcție și manoperei din anul 2019. Toate simulările arată că indicii de creștere utilizați în tehnicile de evaluare vor fi mai ridicați decât în 2018.

Desigur că acest lucru nu atrage după sine obligatoriu o majorare a impozitului plătit de contribuabili, pentru că autoritățile locale au posibilitatea să ajusteze cotele de impozitare, acolo unde acestea nu au fost stabilite la valori minime.

Până la data începutul lunii decembrie 2019 nu par a se fi pus în practică modificări majore ale codului fiscal în ce privește impozitul pe clădiri. Atrag însă atenția că au existat în trecut intenții ale unor parlamentari și reprezentanți ai PNL de modificare a Codului Fiscal, cu introducerea „impozitului la valoarea de piață”.

Dacă se va reveni în anul viitor asupra acestei teme, aceasta va trebui analizată cu atenție pentru că schimbarea nu poate fi făcută doar de suprafață. Reamintesc că în România taxa pe teren și impozitul pe clădire sunt noțiuni distincte, cu metodologii total diferite.

Valoarea de piață poate fi în discuție doar pentru proprietatea în ansamblul ei (clădire plus teren), altfel este un nonsens. Clădirile nu au „valoare de piață” distinct de terenurile pe care se află. Sper că orice modificare - dacă va avea loc - să fie de substanță și aplicabilă corect și consistent”, susține Adrian Vascu.

Evaluatorul clujean este Senior Partner la compania Veridio, a fost președinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor din România în 2008-2009 și în 2014-2015 și la Uniunea Națională a Profesiilor Liberale. 

Comenteaza