Vânzare cu scandal şi plângeri penale. Imobiliarii dau târcoale Imprimeriei Ardealul, angajații contestă scoaterea la licitație a terenului

Vânzare cu scandal şi plângeri penale. Imobiliarii dau târcoale Imprimeriei Ardealul, angajații contestă scoaterea la licitație a terenului

Terenul de sub clădirea Imprimeriei Ardealul Cluj (IAC) este scos la vânzare, deși în planul de reorganizare a Companiei Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi, aflată în insolvență, acționarii nu aprobat o asemenea măsură. Vânzarea este puternic contestată și de angajații imprimeriei, dar vine ca o mănușă pentru investitorii imobiliari din Cluj.

”Plângere PENALĂ împotriva lui Ghiță Cristian și Dragoș Constantinescu (administratori speciali, n. red.) pentru toate nelegalitățile comise la conducerea CNI CORESI”, a anunțat Mircia Giurgiu, director al IAC.

Firma care se ocupă de reorganizarea judiciară a CNI, Victrix Capital, a afișat un anunț de vânzare chiar pe poarta Imprimeriei, conform evz.ro. Potrivit anunțului, terenul de 15.000 mp, evaluat la 14,5 milioane de euro, ar urma să fie vândut la licitație. Terenul este aproape de zona centrală a orașului și ar reprezenta o oportunitate pentru investitorii imobiliari, care au transformat în ultimii ani și alte foste platforme industriale în zone de locuințe şi birouri.

Vânzarea este cu atât mai surprinzătoare cu cât fostul ministrul al Culturii, Daniel Breaz, a dat asigurări în mai multe rânduri, în 2019, că activele Coresi nu vor fi scoase la vânzare pentru că planul de reorganizare aprobat de minister nu prevede acest lucru.

În februarie 2019, chiar și actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, a adresat, în calitatea sa de deputat PNL, o întrebare pe această temă ministrului Culturii de atunci. Deputatul PNL arăta că a primit un memoriu de la directorul sucursalei clujene a CNI Coresi, Mircea Giurgiu, în care i se semnelează o serie de nereguli legate de activitatea administratorilor speciali ai companiei, aflată în insolvență din 2013.

În memoriul respectiv, trimis și fostului premier Viorica Dăncilă, Giurgiu arăta că ”singura lor preocupare (a administratorilor speciali, n. red.) e înstrăinarea patrimoniului și lichidarea companiei” și cerea revocarea din funcție a administratorului special și a celui judiciar precum și ”sesizarea organelor de parchet competente (DIICOT, DNA) cu privire la pontențialele fapte penale săvârșite de aceștia în dauna CNI”.

În răspuns primit de deputatul clujean de la ministrul Daniel Breaz în februarie 2019 se arată că societatea Coresi se află în reorganizare potrivit planului aprobat prin sentință civilă în 25 octombrie 2017 și că în acest plan nu se prevede nimic despre vânzarea IAC.

”Adunarea Generală a Acționarilor CNI, după cum rezultă din planul de reorganizare în vigoare, nu a aprobat măsuri referitoare la vânzarea activelor sucursalelor Imprimeria de Vest Oradea, Imprimeria Ardealul Cluj-Napoca și sediului central din Casa Presei Libere”. Angați ai IAC au fost disponibilizați luna trecută, pentru a doua oară în acest an.

Comenteaza