Vânzarea The Office Cluj, în topul marilor tranzacții ale anului

Vânzarea The Office Cluj, în topul marilor tranzacții ale anului
Complexul de birouri din centrul Clujului a trecut de la sud-africani la români | Foto: The Office

Preluarea de către proprietarii grupului Dedeman, frații Adrian și Dragoș Pavăl, a celui mai mare complex de birouri din Cluj-Napoca, estimată la 130 de milioane de euro, a fost inclusă în topul celor mai mari vânzări din România din 2019.

Estimările companiei de consultanță financiară Deloitte arată o valoare de 4,4 miliarde de euro pentru cele 110 tranzacții. Piața fuziunilor și achizițiilor a crescut în 2019 și a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Cea mai mare tranzacție este vânzarea Pro TV către grupul ceh de investiții PPF, conform Economica. net.

"Piața de fuziuni și achiziții a numărat 110 tranzacții în România în 2019, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Spre comparație, în 2018, numărul tranzacțiilor a fost de 98, iar în anul anterior, 106. Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a acestora, inclusiv tranzacțiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 4-4,4 miliarde de euro în 2019, în timp ce tranzacțiile comunicate au totalizat 1,7 miliarde de euro", transmite Deloitte România.

Investitorii financiari au avut o activitate semnificativă pe partea de cumpărare, cu 22 de tranzacții. Printre marile tranzacții au fost achiziția de către grupul de investiții PPF a Central European Media Enterprises, ce deține Pro TV, de la compania americană AT&T (valoare necomunicată); finanțarea de 568 de milioane de dolari obținută de către UiPath, companie IT ce a stabilit un nou record pentru evaluarea sa, de 7 miliarde de dolari; preluarea de către EximBank a 99% din Banca Românească de la National Bank of Greece (valoare necomunicată).

Ca tranzacții cu valoare necomunicată, Deloitte mai consemnează preluarea de către frații Pavăl a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca; achiziția producătorului de materiale de construcții Adeplast de către grupul Sika; achiziția de către grupul Zentiva, deținut de fondul de private equity Advent, a operațiunilor din Europa Centrală și de Est ale companiei Alvogen, inclusiv producătorul de medicamente Labormed din România.

Comenteaza