Vânzări în insolvenţă la Cluj: apartamente, palate şi parcări

Vânzări în insolvenţă la Cluj: apartamente, palate şi parcări
Piaţa imobiliară e încă în impas, dar apartamentele încă se vând. În cadrul unui proiect rezidenţial parţial realizat în zona Bună Ziua ritmul tranzacţiilor a crescut de cinci ori în insolvenţă.

Tranzacţia vedetă a anului din zona falimente/insolvenţe pe piaţa locală este vânzarea imobilului monument istoric din centrul oraşului în care au funcţionat hotelurile New York şi Continental. Lichidatorul care a gestionat procesul de vânzare preia un alt proiect falimentar de Cluj: parkingul Mărăşti.

Două dintre proiectele rezidenţiale aflate în administrarea Casei de Insolvenţă Transilvania (CIT), Alia Apartments Bucureşti şi Mao Life Residence Cluj, au vândut sau au închiriat în ultimul an de două ori mai multe spaţii decât înainte de a intra în insolvenţă, ca urmare a aplicării planurilor de reorganizare. Ritmul de vânzare în cadrul proiectului Mao Life Residence (MLR) a crescut de cinci ori în insolven?ă fa?ă de perioada anterioară acestei proceduri. „Dacă în cadrul proiectului se vânduseră doar 44 de apartamente în patru ani, în prezent, la doar opt luni după intrarea în procedură, s-au vândut 38 de apartamente", arată reprezentanţii CIT.

Potrivit acestora, de la intrarea proiectului Mao Life Residence în procedură de insolvență în aprilie 2013, Casa de Insolvență Transilvania a realizat vânzări în valoare de 3,7 milioane de euro (cu TVA inclus). În cadrul proiectului mai sunt disponibile 37 de apartamente. Casa de Insolvență Transilvania mai este administrator judiciar al ansamblurilor rezidențiale "Mănăștur Vest Panoramic", "Sun City" și "Luana 2" aflate în zona Floresti, iar în orașul Cluj-Napoca administrează două proiecte: ansamblul rezidențial Cartier Buna Ziua și un proiect imobiliar construit de Casa Augustin.

„Piaţa imobiliară este în continuare într-un impas, însă avem semne că lucrurile revin, încet, pe un trend ascendent. Proiectele pe care le administrăm au reuşit în ultima perioadă să genereze interes pentru cumpărători", a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator în cadrul CIT.


MLR este jumătatea intrată în procedură de insolvenţă din cadrul unui ansambu demarat în cartierul Bună Ziua în parteneriat cu alţi dezvoltatori imobiliari. Ulterior începerii lucrări, cei doi asociaţi - Mao Imobiliare şi societatea clujeană Elite Grup - şi-au împărţit proiectul şi au gestionat separat dezvoltarea şi vânzarea sa, sub nume diferite şi cu echipe diferite. Potrivit planurilor anunţate înainte de izbucnirea crizei imobiliare, întregul ansamblu de locuinţe şi servicii ar fi trebuit să fie livrat în 2010, dar dezvoltatorii de la Elite nu au finalizat nici ei jumătatea de proiect. Aceştia continuă însă construirea de locuinţe. Astfel, în vară Elite a finalizat cel de-al patrulea bloc, din care, potrivit datelor oferite de dezvoltatori, a vândut peste 60% din apartamente. Tot în vară cei de la Elite au demarat lucrările la al cincilea bloc, care are termen de finalizare în primăvară.

Operaţiunea vedetă a anului din zona insolvenţe pe piaţa locală este vânzarea imobilului monument istoric din centrul oraşului în care au funcţionat hotelurile New York şi Continental. Tranzacţia prin care Continental a trecut de la Ardeleana Alba Iulia, societate intrată în faliment, la Napocamin Cluj, prin lichidatorul judiciar, a fost semnată în urmă cu trei luni. Expert Insolvenţă Hunedoara (EIH) a anunţat anul trecut scoaterea la vânzare a fostului hotel New York-Continental, aflat pe lista de active a Ardeleana. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. În urma mai multor serii de licitaţii nu s-a reuşit adjudecarea clădirii, iar autorităţile locale nu au vrut să-şi exercite dreptul de preemţiune. Ulterior, Napocamin a făcut o ofertă de 5 milioane de euro, aşa că s-a decis trecerea la procedura vânzării directe. Conform EIH, suma e asigurată prin credit de la Banca Italo Romena (BIR), creditorul principal al Ardeleana. Aceeaşi societate are de gestionat acum situaţia unui alt tip de activ. „Ne apucăm de un nou proiect la Cluj: parkingul Mărăşti", a precizat Emil Gros, reprezentantul lichidatorului EIH. Societatea care deţine parkingul a intrat în faliment, după ce Tribunalul Comercial Cluj a acceptat recent cererea BIR.

Comenteaza