Venituri mai mari încasate la buget, dar nu din TVA

Venituri mai mari încasate la buget, dar nu din TVA
Execuția bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, respectiv 0,4% din produsu l intern brut, față de 4,9 miliarde de lei, 0,7% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă din 2015.

Veniturile bugetului general consolidat, de 55,6 miliarde de lei, 7,3% din PIB, au fost cu 1,1% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri la încasările din impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%), contribuții de asigurări sociale (+5,2%). 
 
Încasările din taxa pe valoarea adăugată au înregistrat o scădere de 1,7% întrucât au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24 la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9% aplicată de la 1 iunie 2015. Încasările din contribuții de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,2%, în condițiile în care încasările sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, datorită creșterii cotei de contribuții de la 5% la 5,1% în 2016. 
 
La pensiile militare de stat, nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naționale. La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creşteri la veniturile nefiscale cu 15,0%, la taxa pe utilizarea bunurilor cu 0,7%, iar la impozite şi taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 20,4% din cauza amânării cu două luni a termenului de plată. Cheltuielile bugetului general consolidat, de 52,6 miliarde de lei, au crescut cu 5,0%, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB. 
 
Cheltuielile de personal au crescut cu 8,1%, din majorările salariale acordate în a doua parte din 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei din 1 iulie 2015. 
 
În trimestrul I din 2015 s-a plătit prima tranșă aferente plăților drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești, de 1,5 miliarde de lei. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,5%, cele cu asistența socială cu 6,8% datorită majorării cu 5% a punctului de pensie din 1 ianuarie 2016 și a dublării alocației de stat pentru copii din 1 iunie 2015, iar cele pentru investiții, ce includ cheltuielile de capital şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,4 miliarde lei, 0,6% din PIB, cu 29% mai mult.

Etichete
Comenteaza