Veniturile asiguratorilor auto au crescut în pandemie. Încasări de 2,3 miliarde de euro

Veniturile asiguratorilor auto au crescut în pandemie.  Încasări de 2,3 miliarde de euro

Piața asigurărilor din România a ajuns, în 2020, la un volum al primelor brute subscrise de 11,5 miliarde lei, în urcare cu 5% față de anul anterior.

Anul trecut, pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns la 9,2 miliarde lei, în creștere cu 6% față de anul 2019. În același timp, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață au scăzut ușor, cu 2%, ajungând până la valoarea de 2,2 miliarde lei.

“Ponderea pieței asigurărilor în Produsul Intern Brut (PIB) a fost, anul trecut, de 2,3%. Această piață are un potențial foarte mare și sper că în timp ponderea în PIB va crește. Deși a traversat o perioadă complicată, piața s-a comportat bine, judecând lucrurile în actualul context generat de pandemia COVID-19.

Îmi doresc ca prin intermediul decontării directe obligatorii, prin accentuarea procesului de digitalizare și prin alte reglementări pe care le avem în plan să echilibrăm piața asigurărilor și să diminuăm dependența de segmentul RCA. Trebuie să încheiem eternele dispute care se poartă în jurul subiectului RCA”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

În 2020, piața RCA a atins de 3,97 miliarde lei, cu 5% mai mult față de anul anterior, în timp ce pe clasa A3 – CASCO primele brute subscrise au ajuns la 2,41 miliarde, în creștere cu 4%.

Piața asigurărilor de sănătate a ajuns, anul trecut, la valoarea de 451 de milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 18% față de anul precedent. O creștere susținută (68%) au avut și asigurările de garanții, care au ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 464,52 milioane de lei.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, pensiilor private şi pieţei de capital. Aceasta contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, cu 10 milioane de participanţi.

Comenteaza