Veste bună: au crescut fondurile de pensii din Pilonul II în 2021

Veste bună: au crescut fondurile de pensii din Pilonul II în 2021

Aproape 10 miliarde de lei au intrat la fondurile de pensii Pilon II anul trecut. Creşterea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu 7% în decembrie a dus activele fondurilor Pilon II la un maxim istoric de 89 miliarde de lei.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâ­neţe, au virat 9,8 mld. lei (2 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în 2021, arată datele agregate de ZF de la Au­to­ritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, în fiecare lună din 2021, în conturile celor mai mari investitori ai bursei locale, respectiv cele şapte fonduri Pilon II, au intrat în medie circa 815 milioane de lei de la salariaţi, sume de bani care au fost direcţionate în cea mai mare parte în achiziţia de titluri de stat şi în proporţie de circa 25% către acţiuni.

Comparativ cu 2020, sumele s-au majorat cu 1 mld. lei pe fondul creşterilor salariale şi ca urmare a majorării celor care au început să cotizeze la P2.

Creşterea Bursei de Valori Bucureşti cu 7% în decembrie a dus activele fondurilor Pilon II la un maxim istoric de 89 mld. lei.

Comenteaza