Veste bună pentru toți cei care au acțiuni la BT. Banca împarte 44% din profitul pe 2021

Veste bună pentru toți cei care au acțiuni la BT. Banca împarte 44% din profitul pe 2021

Banca Transilvania va convoca acționarii peste o lună pentru a aproba distribuirea sub formă de dividende a 800 de milioane din profitul de 1,8 miliarde de lei, obținut anul trecut. Ce alte decizii majore se vor lua citiți în articol.

Banca Transilvania (TLV) este cea mai mare instituție de credit din România și totodată cea mai tranzacţionată acţiune la Bursa de la Valori Bucureşti (BVB). BT convoacă acţionarii pe 28 aprilie 2022 pentru a aproba, printre altele, repartizarea a 800 de milioane de lei din profitul net de 1,8 mld. lei, sub formă de dividende, dar şi majorarea de capital cu 765 mil. lei prin emiterea de noi acţiuni, potrivit unui raport al băncii publicat pe site-ul BVB.

Astfel, cea mai mare bancă din România convoacă acţionarii - în mare parte fonduri de pensii Pilon II, dar şi SIF-uri, pentru a aproba un dividend brut de 0,1267 lei pe acţiune, ceea ce la preţurile curente de tranzacţionare de 2,5 lei asigură un randament de 5%, potrivit calculelor realizate de ZF. Data de înregistrare propusă este 6 iunie, iar 16 iunie data plăţii.

La 100 de acțiuni deținute, primești 12 gratuite

BT vrea să își majoreze capitalul social prin emisiunea a 765 mil. de acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu, prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021, în beneficiul acţionarilor înregistraţi în Registrul Acţionarilor ţinut de Depozitarul Central la data de înregistrare ce vă fi stabilita de AGA (propunere 13 iulie 2022). Cu alte cuvinte 12 acţiuni gratuite la 100 deţinute.

Tot pe lista AGA din 28 aprilie 2022 se află şi aprobarea bugetului pentru 2022, dar şi alegerea unui nou consiliu de administraţie pentru perioada 2022 – 2026. Banca vrea şi un program de răscumpărare de maximum 40 de milioane de acţiuni, deci circa 100 mil. lei la preţurile curente, şi un preţ maxim de 4 lei pentru stock option plan pentru fidelizarea şi recompensarea angajaţilor.

„Aprobarea consolidării valorii nominale a unei acţiuni Banca Transilvania SA, de la 1 lei/acţiune la 10 lei/acţiune, prin creşterea valorii nominale a acţiunilor concomitent cu reducerea numărului total de acţiuni (10 acţiuni cu valoare nominală de 1 lei/acţiune â 1 acţiuni cu valoare nominală de 10 lei/acţiune), stabilirea de către Adunarea Generală a Acţionarilor a unui preţ pentru compensarea fracţiunilor de acţiuni rezultate în urma aplicării algoritmului şi rotunjirii rezultatelor, conform prevederilor legale în vigoare, precum şi acordarea unui mandat Consiliului de Administraţie şi individual a membrilor acestuia pentru ducerea la îndeplinire a hotărârii, inclusiv în vederea aprobării documentaţiei specifice”, este un alt punct pe ordinea de zi. 

De exemplu dacă un investitor cumpără acum de 100 de lei acţiuni TLV ar însemna circa 40 de acţiuni. După consolidare 100 de lei s-ar traduce în 4 acţiuni.

Banca de la Cluj are 16 mld. lei capitalizare iar în ultimele 12 luni acţiunile s-au apreciat cu 16% pe o bursă în creştere cu 14,8%.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza