Vești bune pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare regională

Vești bune pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare regională

Fondurile europene pentru regiuni nu vor mai avea nevoie de avizul Bucureștiului.

Parlamentul României a adoptat o lege deosebit de importantă pentru descentralizarea modului în care se accesează fondurile europene pentru dezvoltare regională.

Astfel, potrivit noii legislații, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), devin autorități de management pentru Programul Operațional Regional. Fondurile alocate celor opt regiuni de dezvoltare ale României nu vor mai fi gestionate în ultimă instanță de la București, cum era până acum, ci la nivel regional.

Legea a fost depusă în 25 februarie, de parlamentari din toate partidele. Ea a fost votată în Camera Deputaților, decizională, cu 265 de voturi pentru, 26 contra și două abțineri și a fost trimisă spre promulgare, la președintele României. Anterior, guvernul Orban I încercase reglementarea chestiunii printr-una dintre cele 25 de OUG-uri, date chiar cu o zi înaintea moțiunii de cenzură din 5 februarie.

Sumele aflate în joc sunt mari. Astfel, la nivelul regiunii Nord-Vest, alocarea pentru perioada 2014-2020 prin Programul Operațional Regional a fost 858,7 milioane de euro, toți, aprobați prin ștampila finală de la București. În următoarea perioadă de programare, 2021-2027, foarte probabil că sumele pentru dezvoltare regională nu vor scădea, dimpotrivă.

Până acum, ADR-urile erau doar organisme intermediare, cu un rol important în derularea fondurilor de dezvoltare regională, dar dublate de autoritatea de management din cadrul guvernului, care avea ultimul cuvânt. În mod frecvent, verificările efectuate de la București erau redundante, mărind birocrația și timpul necesar accesării fondurilor europene.

 

Comenteaza