Viitorul agriculturii din Transilvania, programat de la Cluj

Viitorul agriculturii din Transilvania, programat de la Cluj
Fermierii și specialiștii au avut dezbateri contradictorii despre strategia agricolă a României

Fermieri și specialiști în domeniul agricol s-au reunit la Cluj pentru a dezbate principalele coordonate ale viitorului agriculturii în țara noastră, în contextul schimbărilor climatice și a concurenței existente la nivel global.

“La Cluj există mai multe asocieri care au făcut lucruri excepționale la nivel național, așa cum este Cooperativa Agricolă Someș Arieș, recent vizitată intempestiv de ministrul agriculturii, Petre Daea. Este bine că aceste asocieri sunt făcute nu pentru interesul unuia sau altuia, ci cel general al membrilor. Vrem să propunem un program de stimulare a asocierilor de fermieri, de producători, indiferent de forma lor, că sunt asociații, cooperative sau clustere.

Programe deja existente precum cel de stimulare a efectivelor de suine românești (bazna, mangalița), de valorificare a tomatelor în spații protejate sau a lânii au produs deja efecte, a crescut consumul de carne de oaie și porc din producție internă. De asemenea, Kaufland a demarat un proiect de preluare a produselor românești, la fel și Carrefour.

Intenția noastră este să ajutăm micii fermieri să intre în rețelele de retail, să contribuim la înființarea de centre de colectare, ambalare a legumelor, fructelor, cărnii, dar și de centre de reproducție pentru cele două rase de porci. Strategia Zootehnizarea României va continua cu sprijinul pentru rasele de taurine bălțată românească și brună, pentru bubaline; vom aloca 1 miliard de euro pentru sprijinirea zonei montane”, a informat Floricel Dima, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Împotriva vânzărilor terenurilor către străini

“Trebuie să ne poziționăm împotriva vânzărilor de terenuri străinilor în aceste condiții de schimbări climatice majore la nivel global. Avem terenuri fertile și nu ne putem permite să ne dispensăm de una dintre marile avuții pe care încă le are România. Să fim realiști: vedem că seceta este din ce în ce mai mare de la an la an și așa va fi și de acum încolo. Tocmai de aceea va trebui să folosim soiuri mai rezistente la secetă, mai adaptabile, dar este bine și să profităm de sistemul hidrografic pe care îl avem”, a menționat Ilarie Ivan, consultant în domeniu. 

“Tehnologia pătrunde tot mai mult în domeniul agricol, noi avem mai multe proiecte de cercetare și de transfer tehnologic. Dacă nu ne mișcăm repede în această direcție, decalajul nostru față de țările dezvoltate va crește și mai mult și trebuie să realizăm acele reglaje fine prin care să aducem un plus de valoarea adăugată în condițiile unei concurențe acerbe în Uniunea Europeană.

Am început și noi să instalăm senzori în fermele și depozitele noastre pentru că acesta este viitorul. În zona Transilvaniei va fi mai greu să facem lucrări pe mari suprafețe coordonate prin GPS, însă există tractoare care pot reduce pierderile sau consumul de combustibil. Transilvania nu trebuie să neglijeze agricultura tradițională, ecologică, din zonele deluroasă, montană, cu produse de nișă”, susține Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

Mari magazine, fără mici producători

Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, nu încurajează intrarea în rețelele de retail internaționale a producătorilor locali. “În țările din vestul Europei, dar și în SUA, aceste mari magazine sunt la zeci de kilometri în afara aglomerările urbane, noi am adus supermarketurile în oraș; atunci ce șansă au micii producători să își vadă produsele la raft? Subvențiile pentru fermieri sunt excepționale, dar trebuie să ne gândim și cum facem să realizeze venituri. În Israel nu există fermă fără cel puțin trei linii de producție, fermierii au abatoare, unități de procesare”.

Potențialul țării noastre în sectorul agricol este foarte mare și încă există loc de creștere, însă foarte important este să vedem cum putem beneficia de Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020, cum atragem mai multe fonduri europene și cum avem rezultate bune, constante și sustenabilitate în agricultura României, au consimțit participații la conferința PRIA Agriculture de la Cluj.

Aceasta reprezintă o platformă de dezbatere între fermieri, autorități, și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector. Printre temele abordate s-au numărat absorbția fondurilor europene, legea risipei alimentare, produsele românești din hipermarketuri, cercetarea pe termen lung, ajutoarele de stat în agricultură, arendarea terenurilor agricole, plățile directe acordate fermierilor, infrastructura de irigații, cadastrul național.

La eveniment au participat fermierii și asociațiile acestora, reprezentanți ai mediului academic, care alături de autorități centrale și locale, companii și consultanți au căutat soluții pentru acest sector al economiei românești. În cadrul conferinței a avut loc și o gală a fermierilor români din Transilvania.

 

Comenteaza