Viitorul boom din IT va veni de la Iași

Viitorul boom din IT va veni de la Iași

Claudiu Besmeciuc, managerul de la Iași al companiei NTT DATA Romania, face radiografia marilor centre de tehnologia informației din țara noastră.

Cum vedeți dezvoltarea Clujului în IT?

Clujul este cel mai în vogă oraș în acest domeniu la ora actuală, a cunoscut o dezvoltare puternică în ultimii ani. Sunt companii mari care activează acolo, este un oraș de referință pe harta IT-ului.

Timișoara a reușit să atraga companii multinaționale puternice în special din domeniul automotive. Acest lucru, s-a întamplat doar parțial în Cluj, care credeți că este motivul?

Timișoara este un oraș bine poziționat din punct de vedere geografic, cu acces către autostrăzile din vestul Europei, ceea ce a oferit un motiv in plus marilor companii cu specific industrial, automotive, de a investi in aceasta regiune. În prezent Clujul poate fi considerat principalul pol de business IT din România, dupa Bucureşti.

Primele trei companii IT din Cluj, conform cifrei de afaceri, fac parte din concerne internaționale. Cum ați vazut tranziția de la EBS Romania la NTT DATA Romania?

Fosta noastră companie EBS Romania a parcurs un proces asemanator, fiind integrată în prezent în grupul japonez NTT DATA. O mare parte din structura companiei, incluzând zona de management, echipele de resurse umane și business support functions, infrastructurile de IT și comunicații au fost optimizate și sincronizate cu structurile existente din celelalte entitați ale grupului. Din fericire, la nivel de delivery s-a păstrat spiritul de lucru și atmosfera foarte plăcută din cadrul echipelor. Principalele diferențe resimțite constau în principal în proiectele mult mai dinamice și în comunicarea cu partenerii din toata lumea.

Mulți spun că viitorul boom din IT va veni de la Iași sau chiar de mai departe, de la Chișinău.

Avem semnale foarte bune pentru Iași, iar acest lucru se resimte și în dezvoltarea imobiliară. Am discutat cu manageri din sectorul imobiliar, care au estimat extinderi în zona clădirilor de birouri. De asemenea, transportul aerian a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani, Iașiul fiind conectat în prezent cu marile centre europene. Un alt avantaj îl reprezintă costurile atractive de pe piața muncii. Avem deja colegi foarte competenți din Republica Moldova și sperăm să atragem din ce în ce mai multe talente din această zonă.

Este mare bătălia pe personal în acest sector?

Da, în toate orașele. Ne străduim să aducem tot ce e mai bun de pe piață, mai ales informaticieni cu experiență având posibilitatea de a oferi un pachet de beneficii atractiv. Un avantaj față de alte companii îl reprezintă proiectele multinaționale complexe pe care le propunem, acestea fiind o provocare chiar și pentru cei mai experimentați specialiști. 

Ce l-ați sfătui pe un tânăr? Spre ce domeniu să se îndrepte?

Dacă este atras de fenomenul IT, i-aș recomanda fără rețineri să se îndrepte spre aceasta piață. Va fi în continuare o cerere foarte mare de specialiști, atât în programarea clasică, dar si în consultanța IT, machine learning, data science etc. De asemenea domeniul inteligenței artificiale evoluează extrem de rapid. La nivel mondial, dacă în 2016 valoarea pieței de inteligență artificială era de aproximativ 640 milioane de dolari, estimarea pentru 2025 este de 36 miliarde de dolari.

Ar trebui să se angajeze într-o multinațională sau să încerce să meargă pe cont propriu?

Cred că este foarte utilă experiența acumulată într-o companie, indiferent de mărimea ei. Mai apoi, dacă își doresc, pot opta spre o carieră de freelancing sau spre realizarea propriei afaceri.
Bineînțeles, există și povești de mare succes cu produse deosebite, concepute într-un apartament sau garaj. Majoritatea aleg însă partea de dezvoltare tehnică și personală, vizează la o carieră de management, iar corporațiile oferă aceste posibilități.

Cum este să activezi într-o companie, parte a unui mare concern Japonez? 

Am toată admirația pentru felul în care japonezii își gestionează atât business-ul, cât și viața. Modelul japonez ne ajută foarte mult, fiind unul bazat pe respect și pe cooperare. Trebuie spus însă că și ei apreciază mult rezultatele activității noastre de aici, din NTT DATA Romania.

Comenteaza