Viitorul magazin Kika Cluj, în topul proiectelor de retail din România

Viitorul magazin Kika Cluj, în topul proiectelor de retail din România
Grupul austriac s-a limitat până acum în România la deschiderea de magazine în București | Foto: Kika

Complexul de amenajări interioare de 14 milioane de euro din perimetrul Metro care va ocupa două etaje și se va întinde pe 12.000 mp se află între primele cinci mari investiții din sectorul comercial anunțate în România. 

Dintre proiectele importante inventariate în primul semestrul al anului de către compania de consultanță în construcții IBC Focus cu ajutorul platformei de monitorizare a șantierelor VICTA se numără magazinul de amenajări interioare Kika din Cluj, pe o suprafață de 12.000 mp, cu o valoare estimată de 64 de milioane de lei, Colosseum Mall din București (16.000 mp, 138 milioane) și extinderea Festival Centrum și Cinema Gold din Sibiu (42.000 mp, 128 milioane). 

Proiectul din Florești, atacat de prefect

Anul trecut, planul urbanistic zonal pentru Kika aprobat de Consiliul Local Florești a fost atacat la instanța de contencios administrativ de către prefectul Ioan Aurel Cherecheș pentru că îi lipsea avizul arhitectului-șef al județului, Claudiu Salanță.

Beneficiar al PUZ este compania Metro Cash & Carry România și se referă la construirea unui imobil spaţiu expoziţional şi de vânzare, comerţ, servicii de depozitare cu regim de înălţime de două etaje, modificare de acces, refacerea împrejmuirii şi realizarea de semnalistică.

Terenul pentru care s-a solicitat PUZ a fost vândut de Metro către Kika. În proiect era cuprinsă cedarea unei suprafeţe de teren către domeniul public al comunei, pe care ar urma să fie amenajat un sens giratoriu, pe Drumul Național nr. 1. Beneficiarii investiției de la Cluj nu au dat un termen pentru data finalizării.

VEZI Bețe în roate pentru concurentul Ikea 

Timișoara și Sibiu, printre țintele Kika

Magazine Kika trebuiau să mai fie înființate în județele Timiș și Sibiu, dar încă nu s-au concretizat. Compania austriacă are deschise două magazine fizice în România, ambele în Bucureşti. Kika Mobilier România, înregistrată în comuna Domnești (Ilfov) a avut afaceri de 22 milioane de euro în 2018, conform portalului financiar Termene.ro.

Aceasta are o suprafață de depozitare de 100.000 mp și livrează lunar 41.000 mc de marfă. Kika, societate comercială înființată în 1973, în Austria, este furnizor în domeniul amenajărilor interioare moderne. Ea deține 32 de magazine în Austria și alte 23 de locaţii în Europa de Est (Ungaria, Cehia, Slovacia, România).

Compania cuprinde mărci proprii, logistică şi producţie şi numără 87.000 de angajaţi. Concurenții săi direcți în România sunt Ikea ( cu două magazine la București) și Moemax (cu magazin și depozit la Timișoara).

Din 2013, Kika a devenit parte a grupului Steinhoff, cu sediu inițial în Germania, apoi mutat în Africa de Sud - a doua companie pe plan mondial pe piaţa de mobilă. Steinhoff mai deține și Pepco (Polonia) brand sub care sunt comercializate produse cu discount în România, și deține acțiuni și la compania de investiții imobiliare Atterbury Europe.

Regiunea Clujului are cele mai multe șantiere

IBC Focus a monitorizat pe teritoriul României 1.034 de proiecte în sectorul retail, de trei ori mai multe decât în anul precedent. Cele mai productive luni au fost iunie (248 de investiții identificate și monitorizate), mai (243) și aprilie (191).

Zona de Nord-Est a reușit să se plaseze pe poziția fruntașă. Locul doi este ocupat la o distanță considerabilă de București - Ilfov și Nord-Vest. Ca șantiere identificate pe zone, cele mai multe proiecte au fost monitorizate în Nord-Vest (206), București - Ilfov (177) și Nord-Est (162). La polul opus sunt zonele Sud (83) și Sud-Vest (68).

La nivel de subdomenii, există un interes sporit al beneficiarilor pentru magazine. Cu 746 de proiecte identificate de echipa de cercetare IBC Focus, acest tip de proiecte se plasează la o distanță destul de mare în comparație cu restul proiectelor precum showroom-uri (83) sau supermarketuri (53). Codașele acestui clasament par a fi investițiile de tip cash & carry (1) și bricolaj (14).

O mare parte din proiectele de retail identificate se află în stadiu de autorizare (507). Locul doi în funcție de stadiile proiectelor revine investițiilor aflate în construcție (211), în timp ce 103 se află înainte de execuție și 84 finalizate. Cele mai numeroase proiecte din retail sunt proiectele mari.

“Dintr-un total de 378 de investiții mari identificate în primele șase luni ale anului, observăm că 235 se află în stadii incipiente, în timp ce 143 se află în execuție (amenajare sau construcție). Locul 2 revine proiectelor medii cu 283 investiții aflate înainte de execuție și 87 în execuție, în timp ce în cazul investițiilor mici au fost identificate 137 în stadii incipiente și 61 în execuție”, conform IBC Focus.

Mari proiecte de retail în România
(suprafață, investiție, beneficiari)

- Extindere Mall of Moldova (Iași) 33.000 mp 171 mil. lei Ermes, MAS
- Complex Centrum, CineGold (Sibiu) 42.200 mp 128 mil. lei, Conovo, Insib, NEPI
- Colosseum Mall  (București) 16.500 mp, 138 mil. lei, Nova Imobiliare, Colloseum
- Magazin Kika (Cluj) 12.000 mp, 64 mil. lei Metro, Kika
- Hipermarket Kaufland (Neamț) 5.951 mp., 15 mil. lei, Amiprod, Kaufland

Sursa: IBC Focus

Comenteaza