Vin banii de la guvern pentru Aeroportul Cluj

Vin banii de la guvern pentru Aeroportul Cluj
De pe aerogara din Someșeni s-au reluat șase trasee europene | Foto: AIAIC

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) va beneficia de bani de la executiv pentru a-și compensa parțial pierderile generate de pandemie, a anunțat ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu.

Proiectul de hotărâre supus aprobării joi vine în sprijinul aeroporturilor regionale cu un trafic situat de până la 3 milioane de pasageri. "Hotărârea de guvern este pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 și 3 milioane de pasageri, aflate în subordinea unor judeţe.

Aceasta este pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada martie-iunie, ca urmare a pandemiei de COVID-19 şi cauzate direct de această pandemie: Cluj, Iaşi, Sibiu, Dolj şi Bacău", a precizat Cîțu.

Aerogara din Someșeni are proiecte de modernizare de 261 de milioane de lei pentru care va avea asigurată finanțare europeană, conform Ministerului Transporturilor.

“Proiectele în implementare pentru dezvoltarea AIAIC cu finanţare europeană sunt în valoare totală de 261 de milioane de lei (cale de rulare paralelă cu pista, echipamente de detecţie explozibil, echipamente scanare bagaje de mână).

Am susţinut sectorul aerian prin adoptarea unor măsuri financiare de tip suport pentru companii şi pentru aeroporturi”, spune oficialul. Au fost aprobate scheme de ajutoare de stat sub forma garanţiilor de stat pentru Tarom şi Blue Air pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemie”, a precizat ministrul Lucian Bode.

De pe AIAIC au fost reluate recent cursele către șase aerogări din Europa, cu o frecvență de până la patru zboruri pe săptămână: Birmingham (Marea Britanie), Bruxelles Charleroi (Belgia), Valencia, Zaragoza (Spania), Paris Beauvais (Franța), Nurnberg (Germania). 

Pe aeroportul din cartierul Someșeni efectuează zboruri de linie companiile Wizz Air, Blue Air, Tarom, Lufthansa, LOT, Turkish Airlines.

Comenteaza