Vin banii pentru patronii de restaurante. "Alocăm 1 miliard de lei, dar schimbăm regulile jocului"

Vin banii pentru patronii de restaurante. "Alocăm 1 miliard de lei, dar schimbăm regulile jocului"

Ordonanța de urgență a guvernului privind acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din turism și alimentație publică a apărut în Monitorul Oficial.

“Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern pe care o operaționalizăm. Am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”. Acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Al doilea, ar fi creat o categorie de oameni care nu primesc bani.

Practic ar fi primit cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect, pentru că măsura vizează despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Așa că am ales o soluție în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporțional din bugetul total.

Fondurile pentru despăgubiri totalizează 1 miliard de lei. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). 

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN enumerate la art. 3 alin (2) , în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 de euro la nivel de întreprindere. 

În termen de maximum 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prin ordin al MEAT, se aprobă procedura de implementare a prezentei scheme de ajutor de stat și se va desemna, structura de specialitate din cadrul MEAT, responsabilă pentru implementarea schemei de ajutor de stat. 

Patronii și angajații din mai multe localuri din Cluj au întrerupt lucrul pentru o jumătate de oră, în 16 februarie, în semn de protest pentru măsurile luate de autorități. Printre ei s-au numărat angajații unor restaurante precum Livada sau Marty. Conform Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, anul 2020 a marcat declinul industriei.

Comenteaza