Vodafone a introdus inteligența artificială la centrul său de date din Cluj

Vodafone a introdus inteligența artificială la centrul său de date din Cluj

Operatorul de telecomunicații Vodafone România a adoptat, la centrul său de date din Cluj, o serie de tehnologii pentru diminuarea consumului de energie.

Printre acestea se numără Phase Change Material, Dynamic Thermal Management, cu senzori inteligenți controlați prin inteligență artificială, sistemele pe bază de apă răcită, conform raportului anual al companiei. Aceste tehnologii au fost implementate în centrele de date din Cluj, București și Brașov, generând o economie de energie de 350 MWh în șapte luni.

La nivel național, Vodafone a ajuns la o economie de energie în principalele sale centre de date de 50 MWh pe lună, echivalentul consumului a 350 de gospodării. Performanța a fost atinsă ca urmare a instalării unor tehnologii avansate de răcire, prin programul multianual de investiții destinat creșterii eficienței energetice a companiei și reducerii impactului asupra mediului.

Centrele de date sunt unități cu consum ridicat de energie în special din cauza sistemelor de răcire necesare asigurării temperaturii optime de funcționare a echipamentelor electronice. Sistemele de răcire generează între 40 și 50% din consumul total de energie al unui centru de date. Principalii concurenți ai companiei la nivel național sunt Orange, RCS&RDS și Telekom. 

Comenteaza