Voicu Oprean: "La Cluj putem dezvolta idei cu costuri mai mici decât în Londra"

Voicu Oprean: "La Cluj putem dezvolta idei cu costuri mai mici decât în Londra"
Antreprenorul clujean are încredere în potențialul companiilor din Transilvania | Foto: AROBS

Piața românească poate fi un incubator extraordinar pentru orice piață externă, pentru că poate dezvolta idei cu costuri mai mici decât în Londra sau Silicon Valley, susține Voicu Oprean, fondatorul companiei clujene AROBS Transilvania Software.

„Trebuie să inovăm și inovăm în fiecare zi. În domeniul IT, ce am reușit noi să facem a fost să învățăm zi de zi prin tot ceea ce facem pentru clienții noștri, câteodată ca subcontractor. Zona de IT, cel puțin în Transilvania, este caracterizată de software outsourcing, în care noi inovăm, doar că veniturile inovațiilor noastre stau în alte companii, de cele mai multe ori fondate în afara țării.

De câțiva ani, în calitate de investitor, încerc să susțin firme ca să inoveze pentru că plusvaloarea să rămână în țară sau ulterior să poată ieși în afara țării și să aducă o plus valoare deosebită”, a spus antreprenorul, în cadrul Forbes CEE Forum.

În 1998, el a pus bazele furnizorului de soluții AROBS, una dintre cele mai mari companii cu capital românesc din industria locală de IT, ajunsă acum la 800 de angajați și la afaceri de 109 milioane de lei în 2018. Oprean spune că modul în care ideea este implementată face diferența atunci când vine vorba de succesul unei companii aflate la început de drum.

„Dacă pariezi pe acel antreprenor ca să-și ducă ideea mai departe este extraordinar, doar că de prea puține ori se întâmplă ca de la stadiul de idee să se ajungă la stadiul de produs. Este un proces continuu, cu mult efort, și de cele mai multe ori, ceea ce ne omoară este implementarea.

Pentru ca un start-up să primească finanțare, în primul rând, este nevoie ca investitorul să aibă încredere în fondatorul acestuia. Apoi următorii pași ar fi ca fondatorul să poată implementa ideea, să aibă consultanți pe care să se poată baza.

Piața românească poate fi un incubator extraordinar pentru orice piață externă, pentru că putem dezvolta idei cu costuri mai mici decât s-ar dezvolta în Londra sau Silicon Valley. În schimb, dacă se dorește să se treacă în zona de vânzare și implementare, este obligatoriu să existe un contact cu piața căreia se adresează acel produs”, a mai spus Oprean.

Acesta este președintele iTech Transilvania Cluster, asociere a companiilor din industria IT din România, înființat de Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), care pune la dispoziție companiilor acces la resurse și finanțări europene.

„Eu reprezint aproape 100 de firme. Pentru foarte multe firme specializate în zona de outsourcing, fondurile europene reprezintă acel boost pe care îl au la dispoziție pentru a dezvolta un produs, fie că este vorba de produs tehnologic sau altceva, este un ajutor care îi determină să facă acest pas.

Noi, companiile din cluster, am dezvoltat un produs care devine oligatoriu pentru studenții din anul III, care au o disciplină denumită project management și antreprenoriat. Eu, personal, mă implic la Universitatea Tehnică din Cluj, și predau cursuri de antreprenoriat, împreună cu un profesor care pune baza teoretică, iar eu pe cea practică”, a mai spus antreprenorul.

Fondatorul AROBS susține că există potențial de creștere a ecosistemului antreprenorial din România, însă este nevoie ca investitorii să profite de acesta și să investească în start-up-uri.

„Investiția nu trebuie să fie neapărat financiară, poate fi energie, cunoaștere, o zonă în care aveți o competență, în care cunoașteți domeniul în detaliu. Existând acest lucru, sunt convins că va apărea un antreprenor cu care veți face clicul. Antreprenorii trebuie să dea dovadă de reziliență, de răbdare, să inoveze și să învețe constant. Înveți din eșecuri, dar câteodată și din succese”.

Comenteaza