Vrei să te muți la țară? Europa îți dă 100.000 euro. Campanie de racolare la Cluj

Vrei să te muți la țară? Europa îți dă 100.000 euro. Campanie de racolare la Cluj

Valoarea ajutorului pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea întreprinderilor în mediul rural va crește de la 70.000 la 100.000 de euro în exercițiul financiar european 2021-2027, anunță World Vision România (WVR). Fundația Civitas va convinge elevii din zona Clujului să urmeze un liceu cu profil agricol.

Mihail Dumitru, director adjunct al Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, a precizat că o sumă echivalentă cu cel puțin 2 % din pachetul financiar național de plăți directe (subvenția pe suprafață) va trebui să fie dedicată tinerilor fermieri, că se vor dezvolta noi instrumente financiare pentru asigurarea capitalului de lucru și că se vor sprijini financiar forme de cooperare între fermieri care să faciliteze accesul la terenuri sau transferul lor către tineri.

“Peste 10 ani, România ar trebui să aibă o agricultură mai performantă şi mai prietenoasă cu mediul, competitivă la nivel european şi mondial, asigurând securitatea alimentară a românilor şi contribuind la securitatea alimentară a europenilor, dar şi exportând mai multe produse cu valoare adăugată”, a menționat Mihail Dumitru.

“Este cel mai bun moment pentru tinerii pasionați de agricultură sau pentru cei care provin din gospodării agricole de a alege o carieră în domeniu: tendințele consumatorilor privind alimentația și experiențele inedite bazate pe cultura locală sunt mai favorabile ca oricând, există o cerere masivă de specialiști pregătiți pentru care, contrar percepției generale, salariile sunt pe măsură, iar oportunitățile  de finanțare pentru tinerii care aleg antreprenoriatul în agricultură sunt uriașe.

România se află în acel punct de cotitură în care agricultura poate redeveni asul nostru din mânecă sau, dacă nu vom ști să profităm de ceea ce e atât de limpede în fața noastră și atât de la-ndemână, poate fi la fel de bine precum călcâiul lui Ahile. Sper să avem maturitatea necesară de a trece peste percepțiile negative nejustificate și să putem să încurajăm tinerii către o carieră în agricultură, ce poate începe simplu, printr-o educație specializată, la liceele agricole”, spune Crenguța Bărbosu, senior program manager la WVR.

Campania “Să fii agricultor e mai tare decât crezi!” a WVR se adresează tinerilor pasionați de agricultură care pot alege educația agricolă în cunoștință de cauză sau celor care au început deja pe acest drum în contextul vieții lor zilnice. Ea vizează și publicul larg care are nevoie să înțeleagă că agricultor nu înseamnă muncă manuală necalificată la câmp, sapă și lopată, că nu este sărăcie și nici domeniu al trecutului, iar meseria de agricultor nu inferioară.

Această campanie este derulată prin programul „Liceele agricole – hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii”, ce sprijină 12 licee agricole ca să poată oferi programe educaționale relevante pentru economia locală, axate pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzatori din agribusiness. Programul este implementat împreună cu Junior Achievement România, Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare din România, și Centrul Român de Politici Europene, Romanian-American Foundation.

Agricultura țării produce 16 miliarde de euro
Cu o producție de 16 miliarde de euro în 2017, agricultura plasează România pe locurile codașe ale clasamentelor europene din perspectiva educației: 97% dintre fermieri au învățat agricultură doar din experiența practică, o populație îmbătrânită - cu 40% din fermieri peste 50 de ani; 90% din gospodării în pragul subzistenței. Agricultura este unul dintre puţinele sectoare care pun țara noastră în fruntea topurilor europene, datorită producţiilor generoase de cereale şi plante oleaginoase, fiind chiar lider european în producţia de miere în 2015. Ministerul Agriculturii acordă ajutoare de până la 10.000 de euro pentru sprijinirea producției de alimente sau bunuri pentru care România depinde de importuri. Actualele politici europene stimulează agricultura și încurajează tinerii fermieri prin programe de finanțare. Europa îmbătrânește și în curând vom fi cel mai bătrân continent de pe planetă, Situația e mai gravă în mediu rural, unde reînnoirea generațională nu se mai produce.
Cum se acordă subvenția
  • Beneficiarul să aibă cel mult 40 de ani
  • Domiciliu în localitatea fermei
  • Fermier activ în 18 luni de la instalare
  • Bani acordați în funcție de dimensiunea fermei
  • Înregistrat la APIA cu cel mult 2 ani înainte de depunerea proiectului
  • Finanțare în două tranșe (75%, 25%)
  • A doua tranșă, condiționată de vânzările fermei
  • Planul de afaceri trebuie respectat
  • Locul de muncă, aproape de fermă
  • Calificare obligatorie (studii agricole medii, superioare)
Sursa: Agrointel
Comenteaza