Wizz Air dezvăluie salariile însoțitorilor de zbor din România

Wizz Air dezvăluie salariile însoțitorilor de zbor din România

Wizz Air prezintă pentru prima dată salariile însoțitorilor de zbor din România și explică cât se poate câștiga, se arată într-o analiză publicată de economica.net

În România, Wizz Air are 740 de însoțitori de zbor și 290 de piloți. Wizz Air, companie aeriană ultra-low-cost, operează o flotă de 153 de aeronave Airbus A320 și A321. 

Care sunt salariile însoțitorilor de zbor din România? Pentru primele nouă luni, angajații au statutul de însoțitor de zbor junior, după care urmează statutul de însotițor de zbor. După un an sau 500 de ore de zbor, se poate aplica pentru a devenit însoțitor de zbor senior, unde salariul e mai mare, dar pentru care trebuie să dai examen.

Venitul unui angajat al Wizz Air este compus din trei elemente: salariul de baza, o indemnizație pe segment de zbor, care este de 42 de lei pentru un zbor cu durata sub 119 minute și 75,6 lei pentru un zbor cu durata mai mare de 240 de minute. La acestea se adauugă comisionul din vânzările de la bordul avionului.

Salariul de bază pentru un începător la Wizz Air în România este de 45.060 de lei anual, adică 3.755 de lei brut pe lună. Pentru că Wizz Air folosește impozitarea elvețiană, din acești bani se plătesc, în România, contribuțiile de sănătate și pensie.

La acest salariu de bază se adaugă o indemnizație pe segment de zbor în funcție de lungimea zborului. Spre exemplu, dacă zbori 30 de sectoare medii pe lună, asta înseamnă unu plus de 1.500 de lei. Iar salariul depăsește 1.000 de euro.

În plus, la acești bani se mai adaugă și comisionul din vânzările de la bordul avionului, adică 10% din total, împărțit la cei trei sau patru însoțitori de zbor, deci un plus de 2,5% din vânzările din avion. Piloții nu primesc comision din vânzări, ei au salariul lor. Însoțitorii care lucrează temporar în alte orase, primesc o indemnizație zilnică.

Pe lângă salariu, anagajții pot să-și cumpere, oricând și spre orice destinație, bilet de avion cu 25 de euro pentru un segment. Pentru zborurile mai mari de patru ore, prețul biletului este de 50 de euro pe segment, deci un bilet pentru un zbor dus-întors costă 100 de euro.

Comenteaza