Wizz întoarce foaia la Cluj. Scoate cinci rute externe și renunță la cea de București

Wizz întoarce foaia la Cluj. Scoate cinci rute externe și renunță la cea de București
Operatorul maghiar îi lasă pe clujeni fără cea mai ieftină cursă de București | Foto: Travel Observers

Wizz Air, liderul pieţei locale de transport aerian, cu 6,8 milioane de pasageri transportaţi în România, nu va mai opera în sezonul de iarnă mai multe rute, printre care cele de la Cluj-Napoca spre Budapesta sau Atena, și va suspenda cursa Cluj - Bucureşti. 

“Ca o practică normală în industria aviatică, frecvenţele de zbor se modifică în funcţie de sezon şi de performanţa rutelor. Wizz Air monitorizează în mod constant performanţa rutelor sale pentru a permite celor mai populare servicii să aibă cele mai mici preţuri posibile, aşadar, reţeaua Wizz din România a fost optimizată.

Capacitatea suplimentară va fi alocată altor rute în perioada următoare, deoarece evaluăm mereu noi oportunităţi care pot răspunde cel mai bine nevoilor clienţilor noştri.

Pasagerii cu rezervări afectate de această schimbare sunt informaţi şi li se oferă posibilitatea reprogramării gratuite pe zboruri alternative Wizz, rambursarea integrală a biletului plătit sau li se oferă 120% credit din rezervarea originală în contul Wizz”, au spus reprezentanţii Wizz Air.

Ruta internă cea mai accesată

Bucureşti - Cluj-Napoca este ruta internă cu cel mai mare trafic, respectiv 242.000 de pasa­geri în primul semestru din acest an, în uşoară scădere (cu 1%) faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit ZF.

Aceasta e şi ruta internă deservită de cele mai multe zboruri, 54 de frecvenţe săptămânal, operate de compania naţională TAROM, dar şi de cele low-cost Blue Air şi Wizz Air. În ultimul an, operatorii low-cost au luat din piaţa rutelor interne, având în vedere dezvoltarea deficitară a infrastructurii feroviare şi rutiere pe această rută. 

Sursele ZIUA de CLUJ susțin că mișcarea Wizz Air este generată și de faptul că operatorul low-cost nu dispune în prezent de suficienți piloți pentru cursele internaționale, iar astfel este nevoită să îi redirecționeze pe cei care acum sunt alocați zborurilor interne.

Pe aeroportul clujean operează companiile Wizz Air, Blue Air, Tarom, Lufthansa, Air Hungary, Airest, ASL Airlines, AtlasGlobal, Austrian Airlines, Lot, Raf Avia, Silver Air, Sprint Air, Turkish Airlines, Vueling.

Lucrează acum la orarul de vară

Specialiștii în domeniu sunt circumspecți asupra acestor modificări. “Înainte de toate, dorim să menționăm că Wizz Air încă lucrează la orarul de vară 2019. Astfel, unele rute eliminate din orarul de iarnă 2018-2019 ar putea apărea în sezonul estival 2019.

Oficialii Wizz Air pun aceste schimbări din orarul operațională pe seama performanțelor financiare. Posibil ca acestea să se regăsească anul viitor în sistemul de rezervări, în sezonul estival 2019. Rămâne de văzut dacă zborurile vor fi reluate după 31 martie 2019 sau mult mai târziu.

Alte rute Wizz care au dispărut din orarul de iarnă 2018-2019 sunt Cluj – Budapesta (din 17 septembrie); Cluj – Malaga (din 27 octombrie); Cluj – Alicante (din 25 octombrie) și Cluj – Palma de Mallorca (din 28 octombrie). Unele vor fi reintroduse în sezonul estival, altele vor fi suspendate fără alte informații.

Rutele Cluj – București, Budapesta – Otopeni, Iași – Malmö sunt suspendate fără a exista o perspectivă de viitor. Poate peste un timp, Wizz va reveni asupra acestei decizii și le va reintroduce în serviciul operațional. Rămâne de văzut cum va evolua piața!”, menționează Sorin Rusi, directorul portalului Airlines Travel.

 
Rute suspendate
  • Cluj-Napoca - Bucureşti (ultimul zbor, 26 octombrie)
  • Budapesta - Otopeni (ultimul zbor, 26 octombrie)
  • Iaşi - Malmö (ultimul zbor, 27 octombrie)
 
Rute care nu vor fi operate în sezonul de iarnă
  • Cluj-Napoca – Atena
  • Bucureşti – Lisabona 
  • Bucureşti – Kutaisi 
  • Bucureşti – Göteborg 
  • Bucureşti – Atena 
Sursa: Wizz Air
Comenteaza