Jumătate dintre elevii clujeni cu 10 la bac vor să plece din țară

Jumătate dintre elevii clujeni cu 10 la bac vor să plece din țară
97 de medii de 10 s-au înregistrat la nivel naţional, la acest examen de bacalaureat, cele mai multe în Bucureşti şi Cluj, câte nouă, iar în Bihor şi Iaşi, câte opt. Cea mai mare rată de promovare a fost în Sibiu (83,73%), urmat de Bacău (83,44%), arată rezultatele centralizate de Ministerul Educaţiei înainte de contestaţii.

Paul Filip, absolvent al Colegiului Naţional "Lucian Blaga" din Sebeş, care a obţinut media 10 la examenul de bacalaureat, va studia Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, fiind deja admis în urma simulării examenului. Este unul dintre cei cinci absolvenţi din judeţul Alba care a luat media 10 la examenul de bacalaureat şi va studia în ţară Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul UTCN.

"Nu mă aşteptam chiar la această performanţă. Ştiam că notele la matematică şi informatică vor fi extrem de bune, speram că ceea ce am scris la română va fi bine, însă corectarea la română poate fi uneori subiectivă, dar se pare că am reuşit. Această performanţă este rodul unui studiu susţinut de-a lungul tuturor celor patru ani de liceu. Matematica a fost întotdeauna punctul meu forte, o combinaţie perfectă între moştenirea de familie – mama mea fiind profesoară de matematică – şi îndrumarea profesorilor deosebiţi pe care i-am avut la clasă, cărora le mulţumesc".

Absolvent al Colegiului Naţional "Lucian Blaga" din Sebeş, a terminat specializarea matematică-informatică, iar la proba la alegere a profilului şi specializării a ales informatica. "Aceasta m-a fascinat încă de mic. Îmi dau seama cât de vast este acest domeniu şi mă bucur că am reuşit să desluşesc câteva din tainele ei prin intermediul unor oameni minunaţi: domnul profesor Marius Muntean şi doamnele profesoare Daniela Drăguş şi Monica Lebădă.

Limba română nu este domeniul meu predilect, dar indiferent ce ai face în viaţă comunicarea are un rol deosebit de important şi aceasta nu se poate realiza fără a stăpâni foarte bine limba şi a avea cunoştinţe din literatura naţională. Mulţumesc, de asemenea, doamnelor profesoare Adelina Damian-Fekete şi Georgeta But", a mai spus absolventul.

El este admis la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul UTCN în urma simulării examenului de admitere la care a obţinut punctaj maxim. "De câţiva ani, evoluţia acestui domeniu, al informaticii, în ţara noastră se află pe un teren ascendent şi am speranţe că şi aici pot performa. În acelaşi timp, nu exclud eventuale specializări/stagii de perfecţionare în străinătate, deşi poate e prea devreme să vorbesc despre aceste lucruri", a mai spus Filip.

După aflarea rezultatelor, spune că se simte „norocos” deoarece a avut "sprijinul necondiţionat" al celor din jurul său. "Din punct de vedere material, consider ca pregătirea pentru acest examen a implicat cheltuieli minime. În opinia mea, sistemul educaţional românesc încă mai oferă profesori valoroşi şi eu am avut parte de câţiva dintre aceştia".

Ioana Zah, absolventă a Colegiului Naţional Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, a obţinut media 10. Vrea să studieze şi să rămână în ţară, deoarece avem "un pământ bogat" ce trebuie descoperit, iar în străinătate va merge doar în vizită. Ioana este unul dintre cei cinci absolvenţi din judeţul Alba, cu media 10 la bac, şi crede că munca susţinută i-a adus acest rezultat.

"Nu cred că munca, factorul indispensabil al performanței, este vreun secret. În anii de liceu am învăţat cu scopul de a şti şi de a lua note bune, iar astfel am pus baze solide, necesare acestor rezultate. Le mulţumesc din tot sufletul profesorilor de la clasă pentru acest aspect! E drept că în ultimele trei săptămâni am învăţat temeinic doar pentru bacalaureat, în special la limba română şi la biologie, unde e mai mult de memorat", a declarat Zah.

Ea a terminat Colegiul HCC din Alba Iulia, specializarea matematică-informatică, iar acum are un singur ţel: să urmeze Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca. "Este prima mea opţiune şi sper să nu mai fie nevoie de alta. Din toamnă, de când m-am decis, am descoperit cât sunt de pasionată atât de artă, cât si de muncă şi că nu aş dori să profesez în niciun alt domeniu. O pasiune născută cam târziu, dar pe viaţă", spune absolventa.

Întrebată unde vrea să muncească în viitor, în ţară sau străinătate, a răspuns: "Aş vrea să cunosc viaţa altor ţări, cât mai multe, însă doar temporar. Patria mea rămâne România. Avem o mulţime de aspecte ce aşteaptă sa fie dezvoltate, în acest sens ţara noastră fiind <<un pământ bogat>> ce trebuie descoperit de noi, românii", a mai spus eleva.

Zah nu a avut nevoie de ore suplimentare pentru pregătirea examenului de bacalaureat, "informaţia de la clasă fiind consistentă". "Sunt fascinată, dacă se poate spune aşa, de ceea ce urmează să studiez: arhitectura. Mă pasionează mişcarea, natura în puterea ei, desenul şi pictura", a răspuns Ioana, întrebată care sunt pasiunile sale.

Cinci dintre elevii din Cluj cu 10 la bacalaureat rămân să studieze în ţară. Trei vor să devină medici. Din cei nouă absolvenţi de liceu care au obţinut media 10, trei sunt de la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" Cluj-Napoca, doi de la Liceul "Pavel Dan" Câmpia Turzii şi câte unul de la Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai", Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Cluj-Napoca, Liceul Teoretic "Al. Papiu Ilarian" Dej. Cinci vor rămâne să urmeze cursurile universitare în ţară.

Luca Simionescu, elev la "Emil Racoviţă" Cluj-Napoca, provine dintr-o familie de medici şi a decis să meargă pe urmele părinţilor, astfel că se pregăteşte să susţină examen de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca.

"Nu mă aşteptam la media 10, ştiam doar că am făcut lucrări bune. Eu voi susţine examen la UMF şi probabil că, aşa îşi explică toată lumea, capul meu este obişnuit cu un volum mare de învăţat.

Chiar dacă pe parcursul anului nu am învăţat constant la română şi matematică, probabil că, având creierul antrenat, am reuşit să asimilez rapid informaţiile. Vreau să fac chirurgie estetică, voi vedea dacă am calităţile necesare să ajung chirurg. Probabil voi face rezidenţiatul în Franţa, vom vedea", a spus tânărul.

Oana Şuţă, de la Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai", crede că performanţa înregistrată se datorează faptului că şi-a ales profilul de liceu care să o avantajeze, materiile sale preferate fiind istoria şi filosofia.

"Nu am avut nevoie de o pregătire intensă pentru obţinerea acestei medii de zece, cred că am ales ce-mi place şi acest lucru m-a dus către succes. Voi da admitere la Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca şi, probabil, din anul II, voi urma şi altă facultate, în paralel. Nu vreau să merg în străinătate", a spus Oana.

Eleva a precizat că a fost sprijinită de familie, dar şi de profesorii de la liceu care au avut încredere în ea. "Nu am avut nevoie de meditaţii la nici o materie, tot ce am realizat a fost pe cont propriu", a mai spus absolventa de zece.

Vlad Racolţa a terminat Liceul "Al. Papiu Ilarian" Dej. Consideră că a fost o surpriză plăcută pentru el obţinerea mediei zece la Bacalaureat în condiţiile în care a studiat la un liceu care nu este în Cluj-Napoca.

"Secretul acestei medii a însemnat o muncă şi o învăţare constantă, m-am pregătit pe tot parcursul liceului. Cu câteva zile înainte de bac nu a mai învăţat, dar cunoştinţele erau sedimentate deja. Mă pregătesc mai departe să dau admitere la UMF Cluj-Napoca, nu mă gândesc să studiez în străinătate, cel puţin nu în acest moment", a spus Racolţa. Elevul a fost sprijinit de părinţi şi profesori şi susţine că, după examen, a venit şi recompensa.

Daria Răduţiu a obţinut media 10 la bacalaureat, fiind elevă la Liceul Pavel Dan din Câmpia Turzii. Ea spune că nu şi-a propus să ia media 10, ci a dorit doar să nu fie dezamăgită de ea însăşi, pentru că a învăţat în toţi anii de liceu.

"Secretul unui astfel de rezultat cred că este învăţatul constant pe parcursul celor 4 ani de liceu şi odihna de dinaintea examenului. Cu o săptămână înainte de Bacalaureat m-am relaxat, m-am deconectat, nu m-am mai uitat peste notiţe şi nu am avut nicio emoţie. Vreau să dau admitere fie la UMF Cluj-Napoca, fie la Facultatea de Psihologie, încă nu am luat o decizie”, a spus absolventa.

Colega sa de la Liceul Pavel Dan, Diana Mureşan, a luat meditaţii la matematică înainte de bacalaureat şi se pregăteşte să dea admitere la UTCN, nefiind tentată să-şi continue studiile în străinătate. "M-am pregătit constant în anii de liceu, nu trebuie lăsat totul înainte de examen. Mă aşteptam să iau note bune la fizică şi matematică, nu şi la română, dar totuşi am luat", a subliniat eleva.

O altă elevă care a luat media zece la bacalaureat este Maria Chiorean, de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, olimpică naţională la română şi engleză, aceasta câştigând, anul trecut, concursul de traducere "Juvenes Translatores" organizat de Direcţia Generală pentru Traduceri a Comisiei Europene.

Comenteaza