12% din școlile din Cluj nu au autorizaţie sanitară. Prefectul pune presiune pe primari

12% din școlile din Cluj nu au autorizaţie sanitară. Prefectul pune presiune pe primari

Ioan Aurel Cherecheş propune ca pregătirile pentru anul şcolar 2020/ 2021 să înceapă încă din acest an şi le cere primarilor din judeţ să prevadă bani în buget pentru lucrări la şcoli, din luna noiembrie.

Prefectul a declarat că marea problemă este că pregătirile pentru noul an şcolar se fac în vară. „Am realizat o analiză, în profunzime, legată de ceea ce se întâmplă cu şcolile înaintea începerii anului şcolar şi am ajuns la o concluzie nefericită: mulţi primari ridică din umeri spunând <atâţia bani avem, atâta facem>, în condiţiile în care nu şi-au prevăzut în buget sume şi s-au trezit că ar avea nevoie de bani, dar n-au de unde.

Am propus ca pregătirile pentru următorul an şcolar să înceapă încă din acest an, sens în care, din luna noiembrie, cer primarilor să prevadă sume în bugetul pe anul viitor pentru lucrări necesare şcolilor sau grădiniţelor. Este vorba, printre altele, despre lucrări de aducţiune apă, de forare, să fie prevăzute filtre de potabilizare a apei, zugrăveli.

Marea problemă este că pregătirile pentru noul an şcolar se fac în vară, cu două luni înaintea începerii şcolii, când este perioadă de concedii. Scopul acestui proiect este de a reduce numărul unităţilor de învăţământ care nu obţin autorizaţie sanitară de funcţionare”, a spus Chercheş.

Mulţi primari se trezesc înaintea începerii anului şcolar că mai au bani doar pentru spoieli, lucrări mărunte. „Mai sunt şi primari şi directori harnici, care se lovesc de neseriozitatea unor firme de construcţii, fiind semnate contracte pentru lucrări care nu sunt onorate. Dacă sunt bani prevăzuţi din timp în bugetele locale, cresc şansele unor edili de a realiza mai multe lucruri decât în anii anteriori”.

Acesta speră ca iniţiativa sa să fie preluată şi de alte judeţe. La nivelul judeţului Cluj, în anul şcolar care a început în septembrie, 12% din unităţile de învăţământ (77 de şcoli şi grădiniţe) nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare, dintr-un total de 630. Principalele cauze sunt lipsa apei potabile, lipsa utilităţilor, grupuri sanitare exterioare situate în curţile şcolilor sau grădiniţelor.

Comenteaza