15.000 de "boboci" sunt așteptați la UBB/ Cele mai căutate specializări

15.000 de "boboci" sunt așteptați la UBB/ Cele mai căutate specializări

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca scoate la concurs, pentru anul universitar 2019-2020, un număr de 4.975 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu, peste 9.400 de locuri cu taxă şi 2.700 de locuri pentru învăţământul la distanţă.

Dintre locuri bugetate, un număr de 170 sunt alocate absolvenţilor de licee din mediul rural, 100 etnicilor români din afara graniţelor ţării, iar 60 candidaţilor de etnie rromă. La nivel masterat, UBB scoate la concurs 3.451 de locuri la buget şi 6.106 de locuri la taxă. Un număr de 262 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, alte 25 de locuri sunt destinate studenţilor rromi, iar 51 etnicilor români din alte ţări.

"În ultimii ani avem o stabilitate în ceea ce priveşte numărul de candidaţi înscriși şi admişi. Astfel, vorbim, de la la licenţă până la masterat, de un număr de 15.000 de studenţi, cu o variaţie mică. Asta înseamnă că noi suntem cotaţi în conştiinţa absolvenţilor de liceu ca o universitate la care merită să vină. De ce merită? În primul rând, având în vedere calitatea procesului educaţional, dar şi de cercetare. Acest lucru se vede şi prin ranking-urile internaţionale, care ne plasează în România pe primul loc, dar în locuri de cinste și în zona Europei de Est şi chiar Centrală", a declarat prorectorul UBB, Soos Anna, într-o conferinţă de presă.

Cele mai căutate specializări 

În anul universitar 2018-2019, cea mai mare concurenţă a fost la specializările Media digitală - 16,72 candidaţi/loc, Contabilitate şi informatică de gestiune - 10 candidaţi/loc şi Psihologie - 7,14 candidaţi/loc.

"Media digitală este o specializare relativ nouă, iar locurile scoase la concurs au fost puţine în anii trecuţi, motiv pentru care concurenţa a fost atât de mare în 2018. Anul acesta vorbim de un număr de 15 locuri la buget şi încă 30 de locuri la taxă la această specializare. Pe de altă parte, Psihologia este un program foarte bine pus la punct, atât la linia de studiu în limba română, cât şi la linia în limba maghiară. De asemenea, studiile de Psihologie vor putea fi folosite de absolvent în multe domenii. Foarte mulţi termină şi o a doua facultate după Psihologie şi atunci combină domeniile", a explicat Soos Anna.

Perioada de admitere pentru anul unversitar 2019-2020 va avea loc între 16 şi 31 iulie 2019. Mai multe informații http://admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/calendar/ sau http://admitere.ubbcluj.ro/ro/master/calendar/.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2019-2020 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate la adresele: http://admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_admitere/ http://admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_scolarizare/.

Comenteaza