Absolvenții de liceu pot lua aproape 300 de lei indemnizație de șomaj, indiferent dacă dau sau nu Bacalaureatul

Absolvenții de liceu pot lua aproape 300 de lei indemnizație de șomaj, indiferent dacă dau sau nu Bacalaureatul
| Foto: Arhiva

Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Ocuparea forțelor de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care pot aplica pentru indemnizație trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Indemnizația de şomaj se acordă pentru o perioadă de 6 luni, „reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare”, anunță AMOFM într-un comunicat preluat de Agerpres.

Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației, este în acest an 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Acest lucru înseamnă că indemnizația lunară de șomaj ar urma să fie de 299 de lei.

Condiția este să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, potrivit informațiilor anunțate.

„În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare”, scrie în comunicat.

„În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, se mai arată în informare.

Comenteaza