Academicianul Ioan Aurel Pop: "A nega istoria ca materie de studiu este ca şi cum ne-am respinge amintirile"

Academicianul Ioan Aurel Pop:  "A nega istoria ca materie de studiu este ca şi cum ne-am respinge amintirile"

Unii cred că istoria ar trebui scoasă din şcoli, însă de 1 Decembrie, academicianul Ioan Aurel Pop a arătat de ce este importantă istoria şi de ce este nevoie de ea în şcoli în era digitalizării.

Chiar dacă suntem în era digitalizării nu putem uita istoria, spune profesorul Ioan Aurel Pop. Ea este suma amintirilor importante ale unui popor şi ne ajută să înţelegem trecutul ca astfel să înţelegem prezentul şi să putem pregăti viitorul. 

"E nevoie de o anumită educaţie din care oamenii de azi să înţeleagă ce sacrificiu au făcut oamenii de peste acum 100 de ani când au făurit România. Mie mi-ar plăcea să găsim această menire şi ideea acestui sacrificiu în sufletele oamenilor pentru că nu e bine să uităm. Nu numai un dacăl la universitate trebuie să semene acest lucru în sufletul studenţilor, dar şi societatea în general. Noi ne-am obişnuit cumva la limita existenţei, să nu mai apelăm la demitate. Nu vorbesc de orgoloiu şi nici se umilinţa de sentimente de echilibru care trebuie educate, iar această educaţie se face în familie şi mai ales în şcoală. Şi aici văd o redeşteptare a şcolii.

Şcoala românească trebuie să fie conştientă de valorile acestui popor, de locul acestui popor în Europa şi în lume şi să nu creeze dezechilibre. Adică să fie naţionalistă sau să fie ultra globalistă", a spus academicianul Ioan Aurel Pop.

În timp ce unii cred că istoria ar trebui scoasă din şcoli, academicianul militează pentru păstrarea ei în programă, dar spune că astăzi istoria trebuie predată altfel. A nega istoria ca materie de studiu este ca şi cum ne-am respinge amintirile.

"Chiar dacă sunt mulţi oameni care neagă rolul istoriei ca disciplină în şcoală şi vor modernizare, ciberbetizare, vor digitalizare, vor discipline moderne care de fapt sunt conţinuturi nu neapărat discipline şcolare, istoria are un rol foarte important pentru că noi nu putem scăpa de amintiri. Istoria este tocmai suma amintirilor importante ale unui popor", susţine Ioan Aurel Pop.

Trebuie spus şi ce a fost bine şi ce nu a fost bine. Istoria trebuie predată cu ideea că cel care o predă îndeplineşte cumva o misiune, transmite Mediafax.

Comenteaza