Admiterea la liceu ar putea fi reintrodusă. Elevii ar putea da un examen separat de Evaluarea Națională

Admiterea la liceu ar putea fi reintrodusă. Elevii ar putea da un examen separat de Evaluarea Națională

Noua Lege a Educației propune reintroducerea admiterii la liceu. Asta înseamnă că elevii ar putea susține un examen separat de Evaluarea Națională pentru a obține un loc la liceul dorit.

Liceele din întreaga țară ar putea organiza concurs de admitere pe 90% din locuri, potrivit prevederilor din proiectul legii învățământului preuniversitar prezentat de ministrul Ligia Deca.

Decizia organizării unei probe separate de admitere ar urma să fie exclusiv a unității de învățământ, care va trebui să anunțe subiectele cu un an înainte.

Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a ar da admiterea la finalul clasei a VIII-a, pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro.

În actualul proiect de lege, orice liceu, indiferent de clasificare – colegiu național, colegiu, liceu teoretic sau tehnologic, grup școlar – ar urma să poată organiza admitere pe 90% din locuri pentru clasele la care la precedentele sesiuni a existat concurență.

Ministerul Educației ar urma să conceapă subiecte cu un grad de dificultate mai mare decât cele de la Evaluarea Națională pentru toate disciplinele, iar liceele vor da elevilor câte două teste, în funcție de profil. Pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, de exemplu, toate liceele care organizează admitere pentru aceste clase vor da subiectele făcute pentru disciplinele informatică și matematică. La specializările științele naturii, subiectelor vor fi din chimie și biologie sau matematică și biologie, spre exemplu.

Liceele pot opta pentru admitere sau pot decide să rămână doar pe repartizarea computerizată, ca acum.

Elevii care nu au reușit să ocupe un loc într-un liceu prin procedura de admitere prin concurs sau care nu s-au înscris la concursul de admitere în niciun liceu participă automat la repartizarea computerizată care are loc imediat după concursul de admitere la liceu, pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională.

Comenteaza