Ai o idee bună? Statul finanţează proiecte experimentale cu 53 milioane de lei

Ai o idee bună? Statul finanţează proiecte experimentale cu 53 milioane de lei
| Foto: Arhiva

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării finanţează 70 de proiecte experimentale demonstrative cu câte 750.000 de lei fiecare.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunță că a lansat competiţia pentru instrumentul de finanţare "Proiect experimental demonstrativ", cu un buget de cel puţin 53.000.000 lei, fonduri din Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare (PNCDI IV), prin care se urmăreşte stimularea parteneriatului între organizaţiile de cercetare de drept public şi antreprenori, în vederea aplicării rezultatelor cercetării în economia reală.

"Investim 53 de milioane de lei în proiecte avangardiste de inteligenţă artificială, biotehnologii, agritech sau tehnologii spaţiale şi aducem tot mai aproape tehnologiile viitorului. Românii sunt recunoscuţi pe plan mondial pentru creativitatea şi inteligenţa lor, iar competiţia pe care o promovăm acum reprezintă un agregator al inovaţiei, curajului şi determinării. Vom da un suflu nou cercetării româneşti prin cel puţin 70 de proiecte, cu o finanţare de 750.000 de lei fiecare", a declarat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Scopul competiţiei este finanţarea de proiecte ce vizează realizarea şi testarea modelelor demonstrative pentru produse, tehnologii, metode, sisteme sau servicii noi sau care aduc îmbunătăţiri substanţiale din domeniile naţionale de specializare inteligentă, precum: economie digitală şi tehnologii spaţiale, materiale funcţionale avansate; fabricaţie avansată; energie şi mobilitate; bioeconomie; climă, energie, mediu şi eco-tehnologii; sănătate - prevenţie, diagnostic şi tratament avansat.

Termenul limită de transmitere a propunerilor de proiecte este 15 februarie 2024, iar durata proiectelor trebuie să fie de minim 12 luni şi maximum 24 de luni.

Condițiile de participare, tipurile de activități eligibile și criteriile de eligibilitate sunt detaliate la adresa https://uefiscdi.gov.ro/proiect-experimental-demonstrativ, iar depunerea proiectelor se face într-o singură etapă, folosind platforma de depunere online https://uefiscdi-direct.ro.

"Fiecare propunere de proiect trebuie să fie depusă de o organizaţie de cercetare de drept public sau privat, împreună cu o întreprindere care derulează activităţi de cercetare-dezvoltare. Pentru constituirea acestui parteneriat, MCID recomandă platforma BrokerMap, iniţiativa UEFISCDI de a facilita gratuit comunicarea, schimbul de idei şi servicii, precum şi parteneriatele între inovatori, creatori şi implementatori - https://www.brainmap.ro/brokermap", afirmă sursa citată.

Competiţia PED se desfăşoară pe întreaga perioadă de implementare a Planului Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare, cu aprobare anuală a MCID.

Finanţarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de maximum 750.000 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată în acest sens. Finanţarea de la bugetul de stat alocată partenerului nu poate depăşi valoarea de la bugetul de stat alocată coordonatorului propunerii de proiect.

"Proiectele sunt evaluate de experţi recunoscuţi pe plan internaţional. Fiecare propunere de proiect declarată eligibilă este evaluată online, în mod independent, de trei experţi evaluatori. Experţii evaluatori trebuie să fie doctori în ştiinţe cu experienţă demonstrată prin articole ştiinţifice, brevete sau proiecte de cercetare industrială şi dezvoltare experimentală. Evaluările au caracter anonim, asigurându-se confidenţialitatea experţilor evaluatori", se arată în comunicat.

Comenteaza