Şantier cu probleme. Soluţie pentru finalizarea sediului ISJ?

Şantier cu probleme. Soluţie pentru finalizarea sediului ISJ?
Sătui de promisiunile nerespectate ale constructorilor şi pentru a fi siguri că lucrările vor fi duse la bun sfârşit în 2016, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj au gândit o posibilă soluţie care să scoată din impas şantierul viitorului sediul al instituţiei.

Şantierul pentru construirea noului sediu al inspectoratului a început în anul 2011, când au apărut şi primele probleme, lucrările fiind sistate o bună perioadă de timp. După reluarea acestora, au început bătăile de cap în legătură cu ritmul de lucru al constructorilor: lucrările ar fi trebuit deja finalizate, însă încă se construieşte în ritm de melc. Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiei au declarat că măsura rezilierii contractului nu a fost una viabilă, pentru că o nouă licitaţie ar însemna o lungă perioadă de blocaj din cauza birocraţiei. Aşa că, în momentul de faţă, se pregăteşte o nouă procedură, care ar putea salva situaţia creată.

"Avem aceeaşi problemă pe care a avut-o Primăria cu constructorul (în cazul întârzierilor la lucrările de modenizare a trei şcoli clujene, n.red.). Acuma noi am găsit o variantă, să vedem dacă vom reuşi să mergem cu ea: o cedare a creanţelor viitoare, adică o altă o firmă să preia lucrările de la constructor, dar cu acordul lui, că nu se poate altfel", a explicat Valentin Cuibus, inspectorul general al ISJ Cluj.

Şeful inspectoratului spune că există sufieciente fonduri pentru a termina lucrările fără probleme în acest an, însă totul depinde de ritmul de lucru al constructorilor. La sfârşitul lui 2015, inspectoratul a pierdut o parte din banii destinaţi construcţiei.

"Din păcate am pierdut nişte bani în decembrie, asta este... Dar anul acesta avem alocaţi suficienţi bani încât să terminăm clădirea şi să începem clubul Viitorul. Avem 7,8 milioane de lei; cu patru milioane am putea să terminăm sediul inspectoratului şi deja ar putea să se ridice în roşu clădirea clubului sportiv,  dar aici depindem de constructori", a precizat Cuibus.

În spatele lucrărilor de la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Cluj se află firma Construdava, aflată în insolvenţă, o firmă deţinută în proporţie de 50% de Napocamin (controlată de omul de afaceri Ioan Bene). Pe lângă contractul cu ISJ, Construdava a fost o firmă abonată la contracte în Cluj-Napoca. În ultimii ani, compania a câştigat licitaţiile pentru lucrările la mai multe obiective, printre care parking-ul de pe aleea Băişoara, parking-ul de pe Negoiu, hala agroalimentară din Grigorescu sau construirea unei unităţi în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Construdava a fost înfiinţată în 2006, cu doi ani înainte de Dava Invest, cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetul Marmaţiei. În 2015, trei şcoli din Cluj au intrat într-un amplu proces de reabilitare, lucrările fiind realizate de asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL; şi în acest caz întârzierile sunt mari, lucrările la două dintre şcoli fiind finalizate în proporţie de mai puţin de 20%.

Comenteaza