Armata, o şcoală altfel. Expoziţii de armament şi exerciţii demonstrative

Armata, o şcoală altfel. Expoziţii de armament şi exerciţii demonstrative
Ministerul Apărării Naţionale în cooperare cu Ministerul Educaţiei Naţionale desfăşoară în această săptămână proiectul "Armata - O şcoală altfel". În cadrul lui, unităţi militare din toate categoriile de forţe ale armatei şi instituţii militare de învăţământ şi cultură vor prezenta elevilor tehnica militară, activităţi practice, expoziţii, dar şi oferta educaţională.

În Cluj-Napoca, cu sprijinul militarilor Batalionului 400 Sprijin Feleacu, la comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina" copiii sunt invitaţi să viziteze „Sala de tradiţii" şi „Tipografia militară" şi să admire o expoziţie statică de armament uşor de infanterie din dotarea poliţiştilor militari. De asemenea, elevii vor avea ocazia să-i întâlnească şi să-i cunoască pe unii dintre veterani de război din oraş, de la care vor auzi istorii trăite din luptele duse în cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Prin întâlnirile militarilor cu elevii clujeni se urmăreşte pe de o parte prezentarea echipamentelor şi a armamentului din dotarea unor unităţi militare şi, pe de alta, înţelegerea de către tinerii noştri concitatini a misiunilor principalei instituţii din domeniul apărării din ţara noastră, şi a modalităţilor de îndeplinire a acestora în ţară şi în teatrele multinaţionale de operaţii", a afirmat conducerea Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

În Someşeni sunt planificate expoziţii statice ale Batalionului 317 Cercetare Vlădeasa şi ale Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică Napoca. Persoanele care vor călca pragul unităţilor  vor putea observa îndeaproape tehnică de paraşutare, materiale de alpinism şi escaladă, armament uşor de infanterie, tehnică de comunicaţii şi informatică pe tehnică auto şi portativă, aparatură de observare şi orientare, transportoare amfibii blindate, adăposturi improvizate şi tipuri de focuri şi de preparare a hranei.

În acelaşi timp vor putea asista la activităţi dinamice, prin executarea unor exerciţii demonstrative ale TAB C-79 (transportor amfibiu blindat de cercetare) prin "traversarea unei porţiuni de teren puternic frământat şi respingerea unui atac inamic". Tot în Someşeni, la Centrul 88 Mentenanţă „Ardealul" sunt amenajate ateliere de lucru cu materiale din dotarea specifică unităţii de reparaţii tehnică şi armament.

În cadrul aceluiaşi proiect la Regimentul 50 Rachete Antiaeriene Andrei Mureşianu din Floreşti sunt organizate expoziţii statice şi vizionări de filme documentare, iar în Jucu militarii Depozitului 194 Armament şi Muniţii sunt pregătiţi cu exerciţii demonstrative pe linia stingerii de incendii şi cu expoziţii statice de armament amenajate în corturi de campanie. De menţionat este faptul că militarii au prevăzut desfăşurarea unor activităţi sportive alături de elevi, cum ar fi tenis de masă, şah sau fotbal.

Comenteaza