Au primit ca premiu o vizită la Primărie pentru că au învăţat să scrie VIDEO

Au primit ca premiu o vizită la Primărie pentru că au învăţat să scrie VIDEO
14 copii romi din comunitatea de la Pata Rât au avut, astăzi, parte de un tur al Primăriei Cluj-Napoca. Copiii au vizitat primăria în cadrul unui proiect al Fundaţiei Creştine de Ajutorare prin care copiii au fost învăţaţi să scrie şi să citească. Copiii şi-au făcut curaj şi i-au cerut viceprimarului Ana Horvath să le construiască un loc de joacă.

Cei 14 copii care, timp de trei luni, au luat parte la proiectul ABCDar Pata Rât au vizitat, astăzi, pentru prima dată în viaţa lor Primăria din Cluj.

Proiectul ABCDar la Pata Rât a demarat în luna martie, iar timp de trei luni, mai mulţi copii, care nu au fost niciodată la şcoală au fost învăţaţi să scrie şi să citească. Astăzi, cei care au reuşit să promoveze cursurile, au mers într-o excursie la Primărie

"Am selectat 25 de copii, am admis 21, şase au avut câste mai mari de 12-13 ani, restul 8-10 ani. S-a dovedit că dintre cei mai mari de 12-13 ani, unul singur a reuşit să termine cu bine cele trei luni, ceilalţi, toţi au abandonat, semn că integrarea şi educaţia nu o poţi face la vârste prea mari", spune reprezentantul fundaţiei, Lacrima Andreica.

Niciunul dintre copiii care au participat la cursuri nu ştia să scrie sau să citească. Copiii au avut şansa să o întâlnească pe Anna Horvath, viceprimarul Clujului. "Ce v-aţi dori să aveţi la Pata Rât?", i-a întrebat viceprimarul. "Un părculeţ, un loc de joacă cu tobogan, carusel şi mingi", au răspuns ei.

Ana Horvath a fost impresionată de întâlnirea cu copiii. "Este emoţionant ca de fiecare dată. M-am întâlnit cu copii de la centrul "Ţara minunilor", care provin din aceeaşi comunitate. Este emoţionant să vezi sinceritatea lor, dorinţele lor şi să mă gândesc în acelaşi timp la condiţiile în care trăiesc ei şi care s-au format într-o perioadă mai lungă decât un deceniu", spune ea.

Copiii au vorbit despre dorintele lor. Vezi ce spun aceştia, în materialul video

După vizita la Primărie, copiii au mers la grădina zoologică.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza