BAC de toamnă 2015: Ce subiecte au primit candidaţii la matematică şi istorie

BAC de toamnă 2015: Ce subiecte au primit candidaţii la matematică şi istorie
Miercuri, candidații examenului de bacalaureat au avut de înfruntat următoarea probă scrisă, cea obligatorie a profilului: istorie, în cazul celor de la uman, respectiv matematică pentru cei de la real.

În funcţie de profilul şi filiera pe care le-au urmat în învăţământul liceal, candidaţii au susţinut examene fie la matematică, fie la istorie.

La istorie, elevii au avut de rezolvat trei subiecte. La primele două subiecte, elevii au avut de analizat texte la prima vedere, fiind nevoiţi, pe baza sursei date, să scoată din textele date diferite informaţii sau să formuleze puncte de vedere şi argumentări. La ultimul subiect, candidaţii au avut de elaborat un eseu despre stat şi politică în spaţiul românesc, în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii.

La matematică, subiectele au fost diferențiate în funcție de profilul candidaților (matematică-informatică, profilul tehnologic, ştiinţele naturii şi profilul pedagogic). Aceștia au avut, spre exemplu, exerciții cu matrici, legi de compoziţie, funcții sau polinoame. Subiectele primite pot fi vizualizate în fotografiile ce însoţesc materialul. Pentru a vedea imaginea completă daţi click pe ea.

A doua sesiune a bacalaureatului a început în 17 august cu probele orale şi de competenţă, iar din 24 august până în 28 august elevii susţin probele scrise. Primele rezultate vor fi afişate în 31 august, iar în 3 septembrie vor fi publicate rezultatele finale.

La nivel naţional, 55.000 de candidaţi s-au înscris la probele sesiunii de toamnă a examenului maturităţii, examen care reprezintă o a doua şansă pentru absolvenţii de liceu care au picat în sesiunile anterioare. La Cluj, pentru Bacalaureatul de toamnă s-au înscris 1186 de candidaţi, dintre care 799 sunt absolvenţi ai promoţiei curente, iar ceilalţi 387 absolvenţi ai promoţiilor anterioare.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidații mai au de susținut, vineri, proba la alegere a profilului şi specializării. Mai exact, aceștia vor susține examene la biologie, geografie, fizică, chimie, logică, informatică, sociologie, psihologie, economie sau filosofie.

Examenul se desfăşoară conform următorului calendar:
24 august Limba şi literatura română - proba E)a) - proba scrisă
25 august Limba şi literatura maternă - proba E)b) - probă scrisă
26 august Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - probă scrisă
28 august Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E)d) - probă scrisă
31 august Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
1-2 septembrie Rezolvarea contestaţiilor
3 septembrie Afişarea rezultatelor finale

Comenteaza