Bullying-ul din cauza vaccinării sau a nevaccinării se răspândeşte în şcolile din România

Bullying-ul din cauza vaccinării sau a nevaccinării se răspândeşte în şcolile din România

În România doar 30% dintre elevi s-au imunizat anti-COVID până acum şi deja se naşte în şcoli un nou fenomen: bullying pe motiv de vaccinare sau nevaccinare.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Acest comportament include acţiuni de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Vaccinarea sau nevaccinarea elevilor a ajuns motiv de bullying în şcolile din România. 

România ar putea avea şi mai mulţi copii vaccinaţi dacă ar împrumuta, de la alte ţări, modele adaptate vârstei lor. Încă nu avem programe de informare în masă adaptate copiilor, recunosc chiar autorităţile din Educaţie.  Campaniile de informare cu privire la vaccinare sunt insuficiente, spun cei 22.000 de copii care au răspuns la un chestionar realizat de Consiliul Naţional al Elevilor.

Deocamdată, doar 30% dintre s-au imunizat. Chiar şi aşa, elevii au vorbit, într-o conferinţă organizată de Salvaţi Copiii, despre un nou fenomen apărut în unităţile de la noi. Vaccinarea sau nevaccinarea este motiv al apariției cazurilor de bullying în comunitatea școlară, mai ales în relația dintre elevi.

În al treilea an şcolar pe care îl petrec în pandemie, autorităţile din Educaţie abia acum îşi imaginează cum ar trebui să arate materialele de infomare pentru elevi.

"Pentru copii și tineri cred că se pot face materiale adaptate, simple, un personaj erou care salvează lumea cu vaccinul, sau poate chiar vaccinul e un superman, personaj erou care salvează planeta. Doar cine nu vrea să le ofere celor mici informaţii despre imunizare îşi găseşte scuze, cred directori ai unităţilor de învăţământ private", a declarat Radu Szekely, consilier Ministerul Educaţiei, citat de digi24.ro

"Sunt în online o mulțime de documentare și animații pentru copii, cu observația psihologică că nu ai voie până la 9-10 ani să pui accent pe riscuri, pe gravitatea situației. Lumea trebuie încă prezentată copiilor ca pe un loc magic", spune Oana Moraru, director şcoală privată.

"Discursul ăsta în care sunt oameni care spun: vreau să meargă copilul meu la școală fizic, să fie protejat, dar eu nu vreau să mă vaccinez, să-mi testez copilul, dar să fie sigur. Nu se poate așa ceva. Acum scade natural, dar lucurile se vor relua peste câteva luni dacă nu reușim să convingem lumea să se vaccineze", a precizat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza