„Cabinetele şcolare să revină în subordinea unităţilor medicale pediatrice”

„Cabinetele şcolare  să revină în subordinea unităţilor medicale pediatrice”
Sindicaliştii din Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar propun centralizarea reţelei de cabinete medicale şcolare, iar potrivit iniţiativei, medicina şcolară ar putea fi coordonată de spitalele de copii.

Cabinetele medicale şcolare ar putea să revină în subordinea unităţilor medicale cu profil pediatric, potrivit unei propuneri a sindicatului Sanitas. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat, însă, acum aproape o lună, că urgenţele din şcoli ar putea fi asigurate doar de către asistenţii medicali, iar pentru consultaţii elevii ar urma să fie îndrumaţi către medicii de familie.

"Ministrul Sănătăţii a lăsat să se înţeleagă că nu ar mai fi nevoie de medicina şcolară. Noi solicităm trecerea medicinii şcolare în subordinea unităţilor sanitare cu profil pediatric. În cadrul unităţilor de învăţământ ar trebui să se menţină cabinete şcolare deservite de medic de medicină şcolară şi de către asistentă", a arătat preşedintele Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman. În judeţul Cluj, un medic ajunge să se ocupe de aproape 10 mii de elevi, din 5 unităţi şcolare. În opinia sindicaliştilor, în cazul afecţiunilor acute, copiii nu pot fi trecuţi pe o listă de aşteptare la medicii de familie. "Copilul nu poate fi trecut pe o listă de aşteptare în cazul unei afecţiuni acute. El trebuie consultat cât mai repede, iar, de regulă, asta se întâmplă la şcoală. Cabinetele medicale şcolare pot fi coordonate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii şi pot să aparţină de un spital de copii", a punctat Roman. În cazul comunităţilor mici, unde nu există unităţi medicale cu paturi, coordonarea, arată sindicaliştii, s-ar putea face de la nivel judeţean.

Pe de altă parte, reprezentanţii spitalelor de copii susţin că profilaxia şi medicina şcolară ar putea să ţină de ambulatorii, spitalele urmând să se ocupe doar de soluţionarea cazurilor acute. "E o problemă de sistem. Cabinetele şcolare au fost în subordinea noastră 20 de ani, noi ne descurcăm cu ele, însă poate trebuie văzut dacă locul lor este aici. S-a dorit o descentralizare a sistemului, acum doi ani, deci poate e cazul să se ocupe altcineva de ele", a comentat directorul adjunct al Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Cluj, doctorul Călin Lazăr. Deşi nu au dorit să comenteze iniţiativa colegilor din cadrul Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul Sanitar, medicii din sistemul şcolar au punctat că nivelul de muncă este mult mai mare în şcoli decât în cabinetele medicilor de familie şi că reţeaua ar trebui extinsă, nu micşorată. Un medic din reţeaua şcolară ajunge să facă, în sezonul rece şi câte 1.500 de vaccinări pe zi şi 40 de urgenţe. "Este una din variante, dar nu doresc să comentez iniţiativa", a spus reprezentanta Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii Cluj, Daniela Rajka.

 

Comenteaza